Trion Riina Ammesmäki, Sarah Tiainen och Isa Lindgren-Backman delar med sig av favoriter i jul- och vintersångsväg. 
FOTO: PRIVAT
Trion Riina Ammesmäki, Sarah Tiainen och Isa Lindgren-Backman delar med sig av favoriter i jul- och vintersångsväg. FOTO: PRIVAT

"Strålande jul" – värmande julkonsert i Kristinestad på annandag jul

Kristinestad.

På annandagen sjunger en välklingande trio i Kristinestads kyrka. Konserten ”Strålande jul” bjuder på omtyckta och klassiska julsånger – men också oväntade inslag.

21.12.2023 kl. 09:45

När de tre solisterna Riina Ammesmäki, Isa Lindgren-Backman och Sarah Tiainen förenade sina krafter blev resultatet en julturné. På annandag jul kommer de till Kristinestad med konserten ”Strålande jul”.

Det är en trio med gedigen musikbakgrund. Isa Lindgren-Backman är skådespelare och sångare, Riina Ammesmäki är artist, sånglärare och artist, bekant bland annat från sångtävlingen Voice of Finland. Av de tre är Sarah Tiainen den enda som inte är musiker på heltid – hon jobbar vid Ekumeniska rådet som koordinator för Ansvarsveckan. Men vid sidan av teologarbetet har hon hunnit musicera en hel del, bland annat i gospelgruppen Mrs Bighill Singers och som deltagare i Voice of Finland, även hon.

”Det klingar!”

– Det som har glatt oss mest – och kanske också publiken! – är att vi klingar jättebra tillsammans. Det är inte alltid sagt att tre solister klingar bra tillsammans, men på något sätt passar våra rösttyper ihop och kompletterar varandra, berättar Sarah Tiainen.

Det hela började på Rockskolan i Karleby, där alla tre har sjungit i perioder.

”Hur kommer det sig att vi aldrig har samarbetat?” utbrast de där de stod bakom scen på Rockskolans 30-årsjubileum 2016.

Följande sommar satte de sig ner och började planera. Det resulterade i julturnéer under de två följande vintrarna. Sedan kom pandemin i vägen och det blev en rejäl paus. Samarbetet var ändå ingenting de ville släppa, och i fjol började de fundera på om det skulle var möjligt att komma igen.

– Vi har bara legat och väntat på rätt tid – och nu var det rätt tid!

Med hjälp av bidrag bland annat från Svenska kulturfonden har de haft möjlighet att engagera två musiker till. Redan under tidigare år har Jukka Heikkinen varit med som pianist. Nu är också gitarristen Martin Söderbacka och basisten Eevalotta Matikainen med.

– Riina har arrangerat många av våra låtar, vissa tillsammans med pianisten Jukka. Jag tycker om hennes kreativitet. Det är en njutning att sjunga det som hon tänkt ut!

En dörr till julens frid

Mellandagskonserter har alltid varit trions specialitet, berättar Sarah Tiainen.

– Vi har märkt att det händer så mycket före jul. I mellandagarna har man stressat av och har kanske hunnit komma in i julfirandet, och då kommer vi in med en julkonsert. Vi vill förmedla julfrid och ro.

Både psalmer och mer lättsamma julsånger står på programmet. Sången Koppången är en återkommande favorit.

– Det är en sån som fastnat med oss! The Christmas song har varit med varje år, liksom Stilla natt. De flesta sångerna vi sjunger är bekanta klassiker i nya arrangemang. Men i våra sololåtar kan det komma också oväntade inslag.

Konserterna avslutas med en andakt. I Kristinestad är det kyrkoherde Daniel Norrback som håller andakten.

STRÅLANDE JUL

Julkonsert med trion Riina Ammesmäki, Isa Lindgren-Backman och Sarah Tiainen.

Medverkande: kapellmästare och pianist Jukka Heikkinen, gitarrist Martin Söderbacka och basist Eevalotta Matikainen.

När och var?

26.12 kl. 18 i Kristinestads kyrka
27.12 kl. 18 i Karleby sockenkyrka
28.12 kl. 18 i Oravais kyrka

Pian Wistbacka