Tips för en ny start: Ge inte upp, allt viktigt i livet kräver uthållighet

Kolumn.

Mina tre pojkar älskar att åka båt. När man sitter längst framme med sin bror och lutar sig ut lite över vattnet, ”Då känns det precis som att man flyger!”. Åtminstone enligt min nioåring.

30.8.2023 kl. 17:59

När det är dags att åka står jag ofta med en fot på bryggan och en fot på båten för att knuffa ut oss. Att stå så blir väldigt snabbt besvärligt. Jag måste bestämma mig. Ska jag åka med eller ska jag stå kvar på bryggan? Man kan inte göra båda.

Så kan det också vara i livet. Ska jag stanna kvar eller ska jag gå vidare? Nuläget är bekant. Men vad händer om du tar steget in i något nytt? Ett nytt jobb? En ny skola? En ny relation? Ett nytt hem?

Livet består av små och stora förändringar. Varje höst har du en chans till en ny start. Gud och Bibeln har en del goda tips när du står inför en ny början på något sätt.


Fråga Gud
. ”Vad är din vilja?” Det finns så många röster vi kan lyssna på. Välj att lyssna allra mest till Honom, som skapat dig och vill ditt bästa. ”Räkna med honom, på alla dina vägar, så ska han jämna dina stigar”, hälsar Bibeln. (Ords 3:6)

När du går vidare är det ett bra läge att släppa all eventuell bitterhet och besvikelse från det tidigare. Att förlåta är att göra också dig själv fri. ”Förlåt varandra, så som Gud i Kristus har förlåtit er”, säger Paulus. (Ef 4:32)

Vad är det som du hoppas att ska hända genom förändringen? Håll blicken stadigt fäst på ditt ”Varför”, din orsak, ditt mål med förändringen. ”Jag sträcker mig mot det som ligger framför och jagar mot målet för att vinna segerpriset.” (Fil 3:13–14)

Vem kan du vandra med? Hitta människor, grupper, platser och vänner som gör din resa möjlig. ”Den som vandrar med de visa blir vis, den som umgås med dårar går det illa.” (Ords 13:20).Till sist: Ge inte upp. Allt viktigt i livet kräver uthållighet. ”Låt oss inte tröttna på att göra gott, för när tiden är inne får vi skörda om vi inte ger upp.” (Gal 6:9)

Lycka till med din egen start den här hösten. Kom ihåg: Han går med dig.

DANIEL BJÖRK