Kyrkokören och manskören i Kvevlax besöker Molde i Norge i sommar.
Kyrkokören och manskören i Kvevlax besöker Molde i Norge i sommar.

Omtyckt musik i skymningen

kvevlax.

Den populära traditionen med skymningsmusik i Kvevlax får sin fortsättning också denna sommar. – Traditionen har riktigt landat i bygden, säger Rodney Andrén.

13.6.2023 kl. 12:24

KVEVLAX De tre sista torsdagarna i augusti ljuder skymningsmusik i Kvevlax kyrka, som traditionen bjuder.

– Vi hade kring 250 personer på en av konserterna ifjol. Skymningsmusik drar folk, därför har vi sådana siffror. Traditionen har riktigt landat i bygden, säger kantor Rodney Andrén.

Det är inte bara musiken som lockar utan skymningsmusiken har också mycket med gemenskap att göra. Efter konserten, som avslutas med en andakt, bjuds det på te och kaffe och någon saltbit vid klockstapeln.

– Det är inte ovanligt att vi är kvar till halv tolv på natten. Marschaller lyser upp och det är lite av torgstämning där folk står eller sitter i grupper och pratar.

Somriga blommor från den lokala blomsterhandeln bidrar till stämningen.

– Blomsterarrangemangen brukar vara jättestora. Efter konserterna vandrar folk fram och tittar på blommorna, så det är en viktig sak för ögat också.

Musiken i år

Skymningsmusiken blir lite extra festlig i år i och med att Korsholms kommun firar 675 år.

– Kvevlax var självständig kommun till 1973, så i år har vi dessutom hört till Korsholms kommun i 50 år.

Under den tredje och sista konserten uppträder det internationellt kända operaparet Camilla Nylund-Saris och Anton Saris (se artikeln på s. 13). Den välgörenhetskonserten är ett samarbete mellan Kvevlax församling, Korsholms kommun och Kvevlax sparbank.

Under den inledande konserten i serien uppträder gitarristen Henri Aalto samt sångarna Ingemar Nylund och Sofie Jungarå, som alla uppträder var för sig.

– Jag är mycket nöjd med kombinationen av de här tre. Henri Aalto är en riktig virtuos, säger Rodney Andrén.

Aalto framför bland annat ett medley på sin sextonsträngande gitarr och Ingemar Nylund sjunger exempelvis ”Som en bro över mörka vatten”.

Sofie Jungarå planerar sin repertoar som bäst.

– Tanken är att hitta stämningsfulla låtar som berör och känns både för mej och publiken. Dessa brukar jag oftast inte hitta bland listan av de kändaste låtarna, men de brukar ändå på ett eller annat sätt komma till mig.

– Jag hoppas konserten kan förmedla glädje, lugn och ro till alla som besöker den, och att alla får med sig en favoritlåt hem, tillägger hon.

En resa till Norge

Seriens andra konsert blir körinspirerad där Kvevlax kyrkokör och församlingens manskör medverkar.

– Körerna är då hemkomna från Norge där vi sjungit bland annat i Molde domkyrka och vid ett evenemang ordnat av Molde stad. Vi kommer att dela med oss av repertoaren vi sjungit i Norge så det blir finlandssvenska visor och körsånger, säger Rodney Andrén.

Att det blir Molde har sin förklaring.

– Bakgrunden är att altartavlan i Kvevlax är en reproduktion av en tavla i Molde domkyrka. Den föreställer kvinnorna vid den tomma graven. Vi har länge pratat om att vi någon gång borde besöka Molde domkyrka, så nu kom vi till skott, säger Andrén.

Körerna framför sånger av lokala kompositörer och för fram det finlandssvenska körarvet.

– Till exempel Aftonens sång av Ole Jakobsson och Roger Wingren. Mans­kören sjunger en sång av Rainer Holmgård och kyrkokören en sång av Patrik Vidjeskog.

– Vår busschaufför Greger Lindell är duktig dragspelare. Så han kommer eventuellt att vara med på dragspel i vissa sånger.

Skymningsmusik ordnas 10, 17 och 24.8 i Kvevlax kyrka kl. 21.

Ulrika Hansson