Malin Backman, Ly Liljedahl, Hanna Wester, Anna-Maria Nyström hör till Vänmammornas styrelse. Barnen heter Ines och Elis Öst, Minea Liljedahl, Ted Wester, Lydia och Cleo Nyström.
Malin Backman, Ly Liljedahl, Hanna Wester, Anna-Maria Nyström hör till Vänmammornas styrelse. Barnen heter Ines och Elis Öst, Minea Liljedahl, Ted Wester, Lydia och Cleo Nyström.

Skapar nätverk för mammor

jakobstad.

Jakobstads svenska församling samarbetar med en nybildad förening för mammor i staden med omnejd. Föreningen Jakobstads Vänmammors mål är att skapa nätverk och minska ensamheten bland mammor.

19.5.2023 kl. 10:23

– Vi är mammor som söker nya kontakter med andra i samma situation, säger Ly Liljedahl.

Vänmammorna samarbetar med församlingen så att de gör reklam för varandra och mammorna får använda församlingens utrymme för sina evenemang.

– Men föreningens verksamhet är religiöst obunden, säger Hanna Wester, föreningens ordförande.

Även om föräldrar och inte bara mammor nämns i föreningens stadgar handlar det i praktiken om mammor.

Verksamheten omfattar idag närmare tvåhundra mammor som i något skede varit med i en av de cirka tjugo grupper mammorna är indelade i.

– Det är ingen ledd verksamhet i grupperna. Grupperna har en vänmamma som sammankallar till de första träffarna, men därefter handlar det om medlemmarnas egen aktivitet och initativ. Vänmamman är inte gruppledare utan hon är gruppens informationskanal, säger Hanna.

Inom grupperna väljer man själva vad man gör och om man träffas med eller utan barn.

– I vår grupp träffas vi två, tre gången i månaden, ungefär varannan vecka, säger Malin Backman.

Förutom grupperna ordnar föreningen sporadiskt olika evenemang som ledd verksamhet. Man behöver inte höra till en grupp för att delta i evenemangen. Man kan också komma ensam.

– Ursprungligen var tanken att hjälpa nyinflyttade mammor, både från utlandet och från andra orter, att få vänner. Men det visade sig att behovet var lika stort bland de som vuxit upp i nejden, säger Hanna.

Idén kom när barnrådgivningen inte längre ordnade mammagrupper under coronapandemin.

Ly Liljedahl har vuxit upp i Jakobstad, men bodde en tid på Åland innan familjen återvände. Anna-Maria Nyström är från Ekenäs och flyttade till Jakobstad från Stockholm.

– Jag hade någon studiekamrat i staden när vi flyttade hit, men det är via föreningen jag har fått mitt sociala nätverk, säger Anna-Maria.

Vänmammorna tar emot anmälningar till nya grupper senast den 21 maj. Nästa gång man kan man anmäla sig är senare i höst och runt årsskiftet.

Nyanmälda mammor placeras i en grupp enligt språk, barnens ålder och övriga önskemål.

Kan man varken svenska eller engelska kan det vara svårt att få ut något ur verksamheten. Föreningens område är Jakobstad med omnejd, men bor man långt utanför stan kan man inte förvänta sig att få en grupp i sin hemby.

Kontakt med Vänmammorna och information om föreningens evenemang får man via Instagram: vanmammor.jakobstad.

Johan Sandberg