Amanda Ahlgren är med i planeringen av ett jubileumsläger för unga i Borgå, när stiftet fyller 100 år.
Amanda Ahlgren är med i planeringen av ett jubileumsläger för unga i Borgå, när stiftet fyller 100 år.

Ett läger för stiftets unga

BORGÅ.

Snart stundar ett läger för unga för att fira att Borgå stift fyller 100 år. – Jag hoppas deltagarna får fina minnen och nya vänner, säger Amanda Ahlgren.

16.5.2023 kl. 20:55

Amanda Ahlgren är med och planerar det som går under namnet Borgådagarna, det vill säga ett jubileumsläger för ungdomar och unga vuxna i slutet av maj, för att fira att Borgå stift fyller hundra.

– Lägret ordnas för unga i hela stiftet. Vi kommer att ha varierande program såsom metallmässa, pizzakväll med biskopen och allt möjligt roligt, säger Amanda Ahlgren.

Rebecka Stråhlman, sakkunnig i ungdomsarbete vid Kyrkans central för det svenska arbetet, är också med och planerar satsningen.

– En viktig förenande faktor i Borgå stift är just det som är riktat till unga, exempelvis Höstdagarna och Ungdomens Kyrkodagar, och därför är det viktigt att man också under jubileumsåret ordnar något som förenar unga i Borgå stift, säger hon.

– Under jubileumsdagarna, stiftsdagarna i oktober, så finns inget program specifikt för unga, så det här jubileumslägret blir därför ungas gemensamma stiftkalas, tillägger hon.

Amanda Ahlgren är Borgåbo och har sedan konfirmationsåldern varit aktiv i domkyrkoförsamlingen och deltagit i just Höstdagarna och Ungdomens Kyrkodagar.

Vad gör att du vill engagera dig?

– Det är nog för gemenskapen och alla människor jag fått lära känna i församlingen. Församlingen har alltid varit en trygg plats för mig att komma till.

Tjugotvååriga Amanda Ahlgren studerar till socionom i Åbo, med inriktning på kyrkans ungdomsarbete, och just nu gör hon sin praktik i Åbo svenska församling. Hon har bland annat fått vara med och ordna verksamhet för ungdomar och deltagit i ett läger för hjälpledare.

Har församlingsarbetet bjudit på några överraskningar?

– Mycket har nog varit så som jag tänkt mig det, eftersom jag varit så aktiv i många år. Jag trivs jättebra här!

Vad hoppas du att deltagarna under Borgådagarna ska få erfara?

– Jag hoppas de ska tycka om gemenskapen, få nya vänner och få ha ett roligt veckoslut med vänner och med Gud.

– Jag hoppas vi får hit många ungdomar från hela stiftet, och att de får många nya minnen. Borgå är en viktig plats i vårt stift, så det skulle vara roligt om de får bekanta sig med stan och gå runt i gamla stan till exempel. Jag uppskattar själv gamla stan och att Borgå är litet och mysigt.

BORGÅDAGARNA

  • Ett läger för ungdomar och unga vuxna 26–28.5 i Borgå. Sista anmälningsdag var 12.5. Om du blir intresserad hör dig för om platser finns kvar. Delta gärna i det program som är öppet för alla, som metallmässan och högmässan!
  • Programmet: Deltagarna inkvarteras vid Borgå folkakademi. Fredag 26.5 inleds med drop in och mat från kl. 18. Möjlighet att chilla i domprostgården från kl. 15 för tidiga anländare. Kl. 20 metallmässa i domkyrkan och efteråt kvällshäng på domprostgården. På lördag blir det lite allvar på domkapitlet, lek och äventyr runtomkring i Borgå, pizzakväll med biskopen och såklart skoj, gemenskap och tid med Gud. Dagarna avslutas på söndag med högmässa och kyrkkaffe med jubileumsbakelse.
  • Mer information fås av Rebecka Stråhlman, rebecka.strahlman@evl.fi, 040-6881558.
  • Arrangörer är Borgå svenska domkyrkoförsamling, Kyrkans central för det svenska arbetet, domkapitlet i Borgå stift, Församlingsförbundet och Borgå folkakademi/Akan.