Under coronanedstängningen i februari 2021, bandades körövningarna. Ann-Christine Nordqvist-Källström hade fyra sångare med sig, därav visiret. Länk till videorna skickades ut via mejl till körmedlemmarna, så att de kunde öva hemma.
Under coronanedstängningen i februari 2021, bandades körövningarna. Ann-Christine Nordqvist-Källström hade fyra sångare med sig, därav visiret. Länk till videorna skickades ut via mejl till körmedlemmarna, så att de kunde öva hemma.

En viktig tradition för många

korsholm.

De vackraste julsångerna ljuder snart på många håll i våra församlingar. Allsångstraditionen DVJ firar 50-årsjubileum i år.

23.11.2022 kl. 16:17

Redan under hösten börjar många kantorer öva in årets upplaga av De vackraste julsångerna med olika körer.

– Jag upplever att De vackraste julsångerna har en stor betydelse, det märker man på deltagarna. Det är en viktig tradition för många människor, säger Ann-Christine Nordqvist-Källström som är kyrkomusiker i Korsholms svenska församling.

De vackraste julsångerna är ett samarbete mellan Finska Missionssällskapet och de evangelisk-lutherska församlingarna i Finland. Missionssällskapet planerar kampanjen och förser församlingarna med kostnadsfria sånghäften. Församlingarna ansvarar för att arrangera allsång. Vid allsången uppbärs kollekt för att hjälpa väldens barn. I år har det tryckts 50 000 sånghäften på svenska.

I Korsholms svenska församling sjungs De vackraste julsångerna vid fyra olika tidpunkter.

– Många kommer för att få sjunga Nu tändas tusen juleljus, Härlig är jorden och Giv mig ej glans, så de traditionella julsångerna ger vi inte avkall på. Jag upplever att många vill sjunga bekanta julsånger för att få julstämning, säger Nordqvist-Källström.

En egen favorit i sånghäftet har hon också.

– Jag kollar alltid om Himlen i min famn är med.

Församlingsmedlemmarnas sång stöds av olika körer som medverkar. Ann-Christine Nordqvist-Källström vill alltid också fokusera på någon mer ovanlig julsång.

– Jag försöker lära koristerna de mer ovanliga sångerna också, så att de får utöka sitt register. Det är viktigt ur en pedagogisk synvinkel.

En av de lite mer krävande sångerna är nummer sju i årets sånghäfte.

– Den heter Nu är det jul med text av Pekka Simojoki och översättning av Åke Grandell. Den är inte alldeles enkel eftersom den är ganska snabb och har mycket text och repriser.

Vilka julsånger som ska vara med i allsångshäftet bestäms från år till år.

– År 2018 hade jag och Susanne Westerlund äran att välja julsånger. Man skulle vilja ha med betydligt mer än vad som får plats, men vi kom fram till en bra lösning till slut.

En DVJ- allsång i Korsholm kommer hon speciellt bra ihåg.

– Eftersom coronarestriktioner rått från och till så ordnade vi De vackraste julsångerna utomhus en kväll i december 2021. Det var kolmörkt och isande vind, men mellan 150 och 200 personer samlades ändå på gården vid Korsholms kyrka. Det var väldigt speciellt och omtyckt, och roligt att göra något annat.

I år återgår man ändå till det mer traditionella konceptet med sång inomhus.

– Vi brukar säga att man kan förändra, men inte bara för förändringens skull. Jag tror att många ändå uppskattar det traditionella med De vackraste julsångerna.

Att jobba på julen

Ann-Christine Nordqvist-Källströms jular har i många decennier gått i arbetets tecken.

– Jag är så van att jobba under julen så det har blivit en livsstil. Det ger mervärde också att få fira jul på jobbet.

Efter juldagskvällens konsert med kammarkören Psallite lägger sig lugnet för henne.

– På jul annandag firar jag med familjen. Då äter och sjunger vi tillsammans.

I år sjungs De vackraste julsångerna för femtionde gången. Det hela fick sin början år 1973 då kantorerna tillsammans med Finska Missionssällskapet ville utveckla en tillställning för den annars så stillsamma tredje söndagen i advent och samla in medel för missionen.

Redan under det första året ordnades allsångsevenemang med De vackraste julsångerna i nästan 150 församlingar.

– Konceptet i Korsholm har förblivit detsamma genom åren. Det återstår att se hur planeringen håller i år, vi tar en dag i taget.

De vackraste julsångerna!

  • Korsholms svenska församling ordnas DVJ enligt följande:
  • 27.11 kl. 18 i Smedsby församlingsgård. Kvällsgudstjänst med DVJ. Kör för alla och ungdomskören Germivox medverkar. Före gudstjänsten servering samt försäljning av bakverk och hantverk av Smedsby missionssyförening.
  • 18.12 (4:e söndagen i advent) kl. 11 ordnas gudstjänst med DVJ i Korsholms kyrka, barnkören Körskolan medverkar. Kl. 19 samma dag ordnas traditionell DVJ med orkesterackompanjemang i Korsholms kyrka. Kör för alla och Korall-kören medverkar.
  • 6.1 (Trettondagen) kl. 18 gudstjänst med DVJ i Smedsby församlingsgård. Korall-kören och Kantorskören i Korsholms prosteri medverkar.