Alla ska få fira en god jul, säger diakoniarbetarna som koordinerar julinsamlingen.
Alla ska få fira en god jul, säger diakoniarbetarna som koordinerar julinsamlingen.

Julutdelningen – att ge och få hjälp

korsholm.

Genom julutdelningen ser församlingens diakoni till att pengar, mat, gåvokort och mycket mer hittar fram till dem som behöver det mest. Varje bidrag är viktigt.

10.11.2022 kl. 15:23

Joanna Holm jobbar som diakoniarbetare i Solfs församling. Hon och hennes kolleger i närliggande församlingar koordinerar som bäst julhjälpen enligt ett beprövat koncept.

– Vi samarbetar till viss del med socialen och får veta vem som skulle vilja ta emot julhjälp. Sedan har vi också egna kontakter från tidigare.

Det finns lite budgeterade medel för julhjälp.

– Men vi tar gärna emot allt vi får, exempelvis torrvaror, hygienartiklar, sängkläder och handdukar.

Varorna bör vara nya. Att betala in pengar eller skänka gåvokort till förslagsvis matbutiker är också välkommet. Både privatpersoner och företag kan vara med och hjälpa.

– Julen är en stor högtid på alla sätt och det finns många känslor inblandade. Det finns många förväntningar och mycket man vill uppfylla i bland annat barnfamiljer. Vi vill inte uppmana till hets kring julen, men vill att alla ska få fira en god jul, säger Holm.

En liten ökning av hjälpsökande har redan märkts och förmodligen kommer de att bli fler i och med de ökande kostnaderna i samhället.

– Många har redan tidigare levt på smärtgränsen. Var inte rädd att ta kontakt om du känner att du behöver hjälp! Kontakta din lokala församlings diakoniarbetare.

Uppslutningen kring julutdelningen brukar vara god.

– Det som ger mig hopp är att se att det finns så mycket medmänsklighet och välvilja, att människor vill hjälpa.

Allmän info för alla församlingar: Om man vill hjälpa ekonomiskt kan man betala in till penninginsamlingen för diakoni. Det är viktigt att i meddelandefältet skriva till vilken församlings diakoni man vill donera pengar:

Iban-kontonummer: FI07 4970 1440 0007 15

BIC: HELSFIHH

Tillståndsnummer: RA/2020/1354

SÅ HÄR KAN DU HJÄLPA!

SOLF: Vi tar emot donationer, gärna i form av presentkort, men även torrvaror, hygienartiklar, nya lakan och handdukar under tiden 26.11–5.12.

Donationer kan lämnas vid M-market, pastorskansliet torsdag 1.12 kl. 13-16 eller genom att kontakta diakoniarbetare Joanna Holm tfn 050 5414740.

REPLOT: Året runt samlar vi in kläder, lakan, mat och lite allt möjligt. Julinsamlingen har redan börjat och då får man gärna ge presentkort till någon av butikerna i området eller de större butikskedjorna.

Bidrag får gärna ges i november eller början av december så att vi snabbt får en överblick över vad vi har. Kommer något bidrag ”för sent”, efter jul så är det ingen fara, bidraget går ändå till diakonins utdelningar. Kontakta Leif Galls tfn 044 352 0156.

KVEVLAX: Vi vill också i år komma ihåg sådana familjer och ensamstående som behöver få en extra hjälp inför julen.

Vi är tacksamma för Ditt bidrag – som t.ex. torrvaror (kaffe, choklad, glögg, pepparkakor etc.) och hygienartiklar, presentkort, leksaker och stickade sockor och vantar. Diakonin delar ut gåvorna till dem som mest behöver hjälp.

Vi vill gärna ha Ditt bidrag senast onsdag 7.12, för att hinna förmedla det vidare! Du kan komma till kansliet eller ta med till gudstjänsten! Har du frågor – ta kontakt med diakonissan Nina Andrén tfn 044 0462312.

KORSHOLM: Församlingens julinsamlingar görs i samarbete med Karperö marthaförening och Singsby marthaförening:

28.11 kl.13–19 Församlingsgården i Smedsby (Niklasvägen 3, ingång F och C)

28.11 kl.18–19 Strandlid (Karperövägen 256)

29.11 kl.16-20 Singsby UF-lokal (Singsbyvägen 431)

Vid Piffi kommer det i december att finnas en låda dit man kan skänka varor.

Sådant vi önskar: Mat som inte behöver vara i kylskåp, handdukar, lakan, påslakan, hygienartiklar, städprodukter, presentkort.

Vid behov, kontakta diakonerna Hanna Saarijärvi, 044 322 6707 eller Sandra Mörk, 044 356 0530.