Det var viktigt för Alf-Martin Haagensen att ha ett riktigt val och inte ett sämjoval.
Det var viktigt för Alf-Martin Haagensen att ha ett riktigt val och inte ett sämjoval.

Nu blir det av – riktigt val i Solf!

Solf.

Efter kring tjugo år av sämjoval i Solf är det nu dags för riktigt val. – Det är mer jobb för valnämnden, men en seger för demokratiska värden, säger Alf-Martin Haagensen.

10.11.2022 kl. 14:52

Alf-Martin Haagensen, som till vardags jobbar som arbetarskyddschef i en samkommun, är ordförande i valnämnden i Solf. Han har jobbat hårt för att församlingsvalet ska bli ett verkligt val och inte sämjoval.

– Men det är ingen one man-show, betonar han, och lyfter fram allas insats.

Hans uppgift har varit att stöda och hjälpa, säger han.

– Jag har ringt personer som jag fått tips om att borde tillfrågas om de vill kandidera. Och när man väl fått ett ja så är det en hel del byråkrati och namnteckningar som ska ordnas. Då har jag åkt ut, så det har blivit några kilometrar. Men Solf är en liten församling.

Den lilla församlingens dilemma vid församlingsval är att det kräver en hel del arbetstimmar och engagerar många människor.

– Smakar det så kostar det. Man kan reflektera kring att vi är en liten församling och förhandsröstningen kräver fem dagar med nio arbetstimmar per dag för två valförrättare, det vill säga 90 arbetstimmar.

En beredskap för att åka hem till hemmaröstare måste också finnas, och själva valdagen kräver likaså många arbetstimmar.

– Det är ett ganska stort maskineri som kräver ganska mycket. Å andra sidan är det här en seger för demokratin, och vi är glada att det faktiskt blev val! Det är kring 20 år sedan det gjordes senast, så det finns inte direkt någon att fråga om hur de gjorde då. Men nu är vi en erfarenhet rikare och kanske det inte behöver gå 20 år till nästa gång.

Engagemang är viktigt

I en församling som Solf med drygt 1100 röstberättigade är redan många engagerade i valet.

– Med alla uppställda kandidater och valnämnden med ersättare är vi uppe i 26 personer. Det betyder att 2,5 procent redan är engagerade i det här i vår församling.

Men den allmänna trenden i samhället bekymrar ändå Haagensen.

– Det stora problemet nuförtiden är att engagemanget skjunker, bland annat i föreningar. Det verkar vara något som är typiskt för vårt samhälle i dag; man vill inte engagera sig. Men det är jätteviktigt!

Frågan om engagemang är något man tänker på i Solf också vad gäller röstetalet. Valdeltagandet i församlingsvalen överlag är lågt.

– Ju fler som röstar, desto bättre. Vi ska försöka få upp röstetalet. Det är väldigt viktigt att vi får församlingsmedlemmarna engagerade i det här.

Därför satsar man under förhandsröstningen på en konsert i kyrkan, där det också är enkelt att rösta samtidigt. Och på själva valdagen bjuds alla röstare på grillkorv.

– Den bästa belöningen man kan få är ett väl genomfört val. Hoppas folk ställer upp!

Haagensen påpekar att det är viktiga frågor som behandlas under kommande valperiod.

– Det är spännande tider. Samfälligheten består av många små församlingar och en utredningsman ska se närmare på läget. Det är inte självklart att alla dessa församlingar i framtiden kommer att fortsätta som självständiga. En annan sak är våra skatteintäkter. Vi får de pengar vi ska ha i förhållande till antalet medlemmar; Hur ska vi använda dem till våra församlingsmedlemmars bästa när också medlemmarna minskar i antal?

Svåra ekonomiska tider på grund av världsläget och minskat medlemsantal får följder också i en församling.

– De höga energipriserna inverkar också. Vi har inte de mest energisnåla byggnaderna i våra församlingar. När elavgifterna skjuter i höjden är det inte bara privathushållen som ställs inför utmaningar.

Röstning och konsert!

  • Förhandsröstningen i församlingshemmet i Solf (Västersolfvägen 16) pågår 8–12.11 kl. 9–18.
  • En konsert ordnas fredag 11.11 kl. 19 i Solfs kyrka, Musik & Speak med David Strömbäck and the Dudes. Då finns också möjlighet att förhandsrösta!
  • På valdagen söndag 20.11 bjuder församlingen alla röstare på grillkorv.