För en några minuters färdig video kan det krävas timmar av arbete.
För en några minuters färdig video kan det krävas timmar av arbete.

Unga som vill skapa videomaterial behövs!

korsholm.

Nu behövs ungdomar som vill vara kreativa. En utbildning i videoskapande ska inspirera både ungdomar och ledare att hålla sig alerta på det digitala området.

14.9.2022 kl. 14:33

Ungdomar i dag använder en stor del av sin tid på olika typer av service som hittas på nätet. I toppen för pojkar är Youtube, sedan följer filmer på andra plats samt Spotify (musiktjänster) på tredje plats. För flickor gäller samma saker, men i omvänd ordning.

Sedan kommer Netflix en bra bit efter i användning, medan dagstidningar, ljudböcker, bloggar ligger långt bakom på en tämligen låg nivå. Medieanvändningen har förändrats dramatiskt på 20 år, för då fanns varken Youtube, eller Spotify.

Inom ungdomsarbetet har vi som jobbat längre känt av förändringarna i samhället. Mobilen har blivit ett mediacentrum där man håller kontakt, lyssnar, surfar och ser på media. Vi har känt att en utveckling till något nytt skulle behövas, men ställt frågorna: vad, vem, när och hur?

Många frågor är fortfarande öppna, det finns tyvärr ingen färdig manual för hur man lyckas, men nu är vi på väg. En första grupp på cirka femton ungdomar i Korsholm har nämligen genomgått en utbildning i att skapa videor. Vi hoppas att utbildningen ska inspirera ungdomarna och hjälpa oss att genomföra vår strategi. Några av oss ungdomsarbetsledare har fördjupat oss i tekniken för att stöda produktionskvaliteten till en bättre nivå.

Tommy Rannanpää välkomnar ungdomar med i de nya satsningarna. Foto: Privat

Lätt att försvinna i bruset

Nu i höst testar vi tekniken, kunskapen samt ungdomarnas inspiration, till att skapa media. För en några minuters färdig video kan det krävas timmar av arbete. Efter att videorna är klara krävs ännu steget att nå ut till åskådarna. Varje timme laddas det upp 30 000 timmar av videomaterial till Youtube, så det är lätt att försvinna i bruset.

Vi behöver fler ungdomar med i gruppen! Kurs för nya intresserade ordnas senare på vinterhalvåret.

Är du intresserad av att delta i gänget med mediaskapare, så har vi en samling tisdagen den 20 september kl 15.15–16.30 i Smedsby församlingsgård på Niklasvägen 3.

Vi behöver ungdomar som vill filma, skådespela, mixa ljud, musicera, vara statister, tänka ut idéer, ha kreativitet ... så ta kontakt, eller kom med (20.9) på vår samling för att se vad vi håller på med.

Tommy Rannanpää