Camilla Fant är medlem i Solfs församling.
Camilla Fant är medlem i Solfs församling.

Att se ett frö gro

Kolumn.

"Ett frö behöver omvårdnad och omtanke för att överleva."

31.3.2022 kl. 00:00

Jag uppmanar dig att göra ett litet försök. Köp en fröpåse från matbutiken och så i vår. Du kan snart så inne i ett soligt fönster eller senare i vår ute på balkongen eller terrassen i en kruka. Har du egen gård kan du anlägga en liten odlingsbädd i en pallkrage. Du behöver inte ha en stor trädgård eller gräva i marken.

Ett frö behöver värme och vatten för att gro, sol och gödsel för att växa, omvårdnad och omtanke för att överleva. Något som till synes är dött och förtorkat vaknar till liv när du vårdar det. Den lilla grönskande plantan behöver din omsorg för att bli en ståtlig blomma som du kan njuta av eller något du kan skörda och äta. För plantan är du viktig och livsavgörande. Lämnar du den till sitt öde kommer den att dö och du måste börja om. Bor du ensam har du en uppgift varje dag, att sköta din sådd. Har du familj kan du engagera barnen i omvårdnaden av de späda plantorna och lära dem hur mat blir till.

Den ekonomiska insatsen är liten. Du kan förodla i tomma mjölkburkar eller smöraskar. Kom ihåg att göra hål i botten för dränering. Vill du gödsla med din egen kropp kan du blanda tio delar vatten med en del urin, växterna älskar detta. Du kan även plocka nässlor och blötlägga dem ute i en hink med vatten en vecka. Sila bort det gröna och du har ett mycket effektivt näringsvatten. Späd även detta med tio delar vatten. Frosten måste du ge akt på. Den kan förstöra din lilla odling långt in i juni.

Från sådd till skörd kan det gå två månader och under denna tid får du följa plantans utveckling och se hur olika förhållanden påverkar det som växer. Du kan dela ditt intresse med tusentals likasinnade i odlingsgrupper på Facebook, följa bloggare och vloggare eller låna odlingslitteratur på biblioteket. Du kan så i omgångar och ifall den första sådden inte lyckades sår du om.

Vad du än bestämmer dig för att odla är den färdiga produkten ett resultat av din omsorg om något som från början verkade förtorkat och dött. Jag uppmanar dig att göra ett litet försök.

Camilla Fant