Patrik Vidjeskog bjuder in till önskepsalmafton.
Patrik Vidjeskog bjuder in till önskepsalmafton.

Sjung önskepsalmer!

Solf.

Patrik Vidjeskog är ny tf kantor i Solf. Han är utbildad i komposition men självlärd som kyrkomusiker. Nu bjuder han in till önskepsalmafton!

31.3.2022 kl. 00:00

– Alla ska få sjunga med i alla psalmer under önskepsalmaftonen, säger Patrik Vidjeskog.

Han har bjudit in Kvevlax kyrkokör, där han själv också sjunger, för att framföra några egna sånger och stöda psalmsången under en önskepsalmafton i Solf kyrka på lördag den 2 april. Alla som velat har kunnat skicka in psalmönskemål på förhand. Det här är ett koncept som Patrik Vidjeskog också testat i andra församlingar.

– Överlag är det klassiker som folk vill sjunga, men ibland blir jag överraskad över ovanliga önskemål.

Han tycker sig märka att människor är lite konservativa när det kommer till psalmer, att det finns ett visst motstånd mot att ta till sig nya psalmer, och då tänker han inte bara på det nya psalmboks­tillägget.

– I den gamla delen av psalmboken finns också mycket som sjungs sällan eller inte alls. Det är inspirerande när sådana pärlor kommer emot!

Efter psalmsången dukas en mytomspunnen kakbuffé upp som husmor Beatrice Orre ansvarar för. Kollektintäkterna från kvällen går till Gemensamt Ansvar.

Bättre och sämre dagar

– Man är själv sin värsta kritiker. Om jag har en sämre dag och spelar mycket fel känner jag mig inte nöjd. Men om jag lyckats ackompanjera psalmsången bra eller har spelat bra under en vigsel är jag nöjd, säger Patrik Vidjeskog.

– Om anhöriga säger att musiken under en begravning varit en tröst så betyder det mycket för mig.

Samtidigt är inte gudstjänster och förrättningar konserter.

– Man spelar psalmerna som en hyllning och med en respekt för Gud, inte för sin egen skull eller för att kantorn ska få glänsa.

Patrik Vidjeskog har en utbildning i komposition från Sibelius-Akademin, men som kyrkomusiker är han självlärd.

– Basutbildningen är ändå så pass omfattande att man får viktiga kunskaper. Jag har lärt mig piano och orgel som en naturlig konsekvens.

Han insåg tidigt att han inte kan försörja sig på komponerande, så han har till exempel jobbat som lärare i musikteori och som vikarierande kantor i bland annat Vasa och Karleby.

– Det är trevligt att träffa nya människor och jag märker att det finns olika rutiner i olika församlingar när det gäller förrättningar och gudstjänster. Det håller mig alert!

PSALMER MED PATRIK

  • Önskepsalmafton lördag 2.4 kl. 18 i Solf kyrka. Kakbuffé efteråt! Intäkterna går till GA.
  • Patrik Vidjeskog bor i Vasa.
  • Gift med Anne Hjulfors-Vidjeskog, en dotter sedan tidigare.
  • Tar gärna promenader och badar bastu för att koppla av.
  • Psalmer han gärna återkommer till är bland annat ”Du som gick före”, ”Den dag du gav oss, Gud, är gången”, ”Jag vet att min frälsare lever”. – Ofta är det melodin som gör att jag minns och kommer tillbaka till en psalm.
Ulrika Hansson