Mosaikkonst och skapande av marionetter har varit kurshelheter vid Ateljé Eivor.
Mosaikkonst och skapande av marionetter har varit kurshelheter vid Ateljé Eivor.

Konst är lycka och egenvärde

BORGÅ.

Att skapa konst tar fram kreativiteten, lyckan och lugnet, konstaterar Nelli Nio. Hon leder Ateljé Eivor för konstnärer med specialbehov

18.3.2022 kl. 14:12

Ateljé Eivor har haft verksamhet i Konstfabriken i Borgå i kring tre år. Det erbjuds kurser dag- och kvällstid för konstnärer med specialbehov. Det kan vara fråga om personer med någon typ av utvecklingsstörning, funktionshinder, autism eller psykiska utmaningar.

– Att ägna sig åt konst ger människor ett lugn och en känsla av egenvärde. Överaktiva personer blir ofta lugna när de skapar. Man kunde beskriva det som en slags allomfattande känsla av tillfredsställelse eller lycka, säger Nelli Nio som är konstnär och konstlärare.

– När det kommer någon som först säger att de inte brukar måla är det helt otroligt att se hur deras resurser och positivitet kommer fram när platsen och möjligheterna är de rätta. Jag har ännu inte stött på någon som inte skulle kunna skapa konst.

Glädjen hon möter bland kursdeltagarna hjälper också henne i skapandet.

– De försöker inte dölja sin positiva inställning, de är verkligen glada över det de själva gör, men också över det andra gör. De uttrycker också överraskning: Har jag faktiskt gjort det här? Den här positiva inställningen tar jag till mig i mitt eget skapande, det hjälper mig att inte se så kritiskt på det jag själv åstadkommer.

Olika konstformer

Vissa kursdeltagare väljer att alltid måla, medan andra vill pröva på olika saker.

– Det tar tid att hitta det som passar bäst för en själv. Vi har bland annat haft kurser i målning, keramik, marionettillverkning, mosaik och tygtryck.

Varje kurshelhet omfattar sex veckor och har ett eget tema.

– Vissa deltar dagtid varje vecka och är här från nio på morgonen till två på eftermiddagen. För andra passar det kanske bättre med en kvällskurs på tre timmar en gång i veckan. Numera har vi också en kvällskurs på svenska.

Att verksamheten ordnas i Konstfabriken har många fördelar.

– På det viset befinner vi oss mitt i konstfältet. Vi besöker ofta utställningar och olika konstnärers arbetsrum här i huset. Det är en inspirerande miljö!

Coronatiden satte många käppar i hjulet för deltagarna eftersom många befinner sig i riskgruppen.

– Men nu är vi igång och planerar utställningar. Vi kommer också att ha en kurs i landskapsmålning utomhus i början av juni.

Föreningen har fått sitt namn efter Eivor Bennert, som numera är avliden. Hon var Borgåbo, hade en utvecklingsstörning och ägnade en stor del av sin tid åt att skapa en stor boll av olika textilier.

– Hon använde alla typer av textilier hon kom över, så som tygstycken och snören. Bollen blev flera kilo tung och har varit med på flera utställningar utomlands. Jag vet tyvärr ganska lite om Eivor, trots efterforskningar, så om någon har mer information får de gärna kontakta mig, säger Nelli Nio.

ÄR DU INTRESSERAD?

  • Om du är intresserad av verksamheten kan du kontakta Nelli Nio på nelli@nellinio.com. Man får gärna hälsa på och pröva på!
  • Verksamheten startade 2018 som ett pilotprojekt men finansieras sedan 2019 via Centret för konstfrämjande, Borgå stad och Aktiastiftelsen.
  • Föreningen ordnar verksamhet i Konstfabriken i Borgå, Västra Alexandersgatan 1.
  • Grupperna har max sex deltagare åt gången för att alla ska få den hjälp de behöver. Det ordnas både dags- och kvällskurser.
Ulrika Hansson