Korsnäs församlings buss fick ny inredning i juletid.
Korsnäs församlings buss fick ny inredning i juletid.

Jul på hjul i Korsnäs

KORSNÄS.

I Korsnäs drog församlingsarbetarna ut på fyra hjul med julens budskap. Skolor, äldreboende och Kårkulla fick besök av den glada julbussen under advent.

28.1.2022 kl. 13:44

Korsnäs församling satsade i år på att göra julbudskapet på ett lite annorlunda sätt. Församlingen är så lyckligt lottad att den äger en buss, och den inredde vi med fokus på jultemat.

Änglarna tog plats längst bak i bussen. Josef och Maria och krubban placerades i mitten, med herdarna och vise män framför.

Det behövdes en hel del rekvisita: hö, mycket mjuk ståltråd, silvertejp, tyg, ljusslingor och batteridrivna ljus för att få den rätta julkänslan. En hel del fantasi och arbetsglädje krävdes också!

Vi hade tur eftersom vi från tidigare hade både en uppstoppad ko, får och en åsna i församlingen.

Själva klädde vi ut oss till Josef och Maria. En ängel och en vis man behövdes också. Den vise mannen fick också ta ansvaret för rattande, service och uppvärmning av bussen.

På skylten stod det Betlehem

En del blickar följde oss nog då vi körde fram, med änglar hängande i de upplysta fönstren och en vis man vid ratten i sin fina skrud. På skylten frampå bussen stod det förstås ”Betlehem”.

Vi besökte alla lågstadier och förskolor, Kårkulla samt äldreboende i Korsnäs. Överallt fick vi ett glatt och positivt bemötande.

Maria berättade julens händelser

Inne i bussen fick åskådarna sätta sig ner i främre delen av bussen. Sedan berättades julens händelser fritt av Maria, medan Josef och den vise mannen flikade in sina kommentarer. Ängeln skötte musiken i framsätet, och alla sjöng ivrigt med i ”Nu tändas tusen juleljus”.

Efter att barnen sedan fått röra sig bakåt i bussen och titta närmare på djur och övrigt blev det frågesport utanför bussen.

Frågorna rörde julevangeliet, men barnen fick också svara på frågan vem de tror att Gud älskar: Är det bara de snälla, de som delar med sig av sitt godis, eller älskar Gud också dem som är dumma ibland och som gör fel?

Förvånansvärt var att barnen hade god koll på det. Gud älskar alla! Men Gud vill att vi ska vara goda mot varandra.

I rollerna:

Vis man kyrkoherde Janne Heikkilä

Maria ungdomsarbetsledare Annika Lumme

Josef Ing-Britt Hoffman

Ängel kantor Deseré Granholm

Artikelskribenten Annika Lumme är ungdomsarbetsledare i Korsnäs församling.

ANNIKA LUMME