Elefteria Apostolidou är församlingspastor i Borgå svenska domkyrkoförsamling.
Elefteria Apostolidou är församlingspastor i Borgå svenska domkyrkoförsamling.

I år vill jag så tacksamhetsfrön

Kolumn.

"Man tappar orken och lusten om livet blir som ett ständigt pågående tävlingslopp"

20.1.2022 kl. 10:18

Personligen tycker jag att det är ohållbart att avge nyårslöften. Syftet med nyårslöften är ofta att skapa en bättre version av sig själv. Även om tanken är god, kan man lätt hamna på fel spår. Man tappar orken och lusten om livet blir som ett ständigt pågående tävlingslopp. Vi befinner oss i början av det nya året som är en perfekt tidpunkt för inventering. Gå igenom saker i ditt liv och ta fasta på dem som är bra och ger dig positiv energi. Du har ett helt kalenderår på dig att värna om livets guldkorn.

Att vara tacksam över de små sakerna är ett stort steg i rätt riktning. Den tyska prästen och teologen Dietrich Bonhoeffer har betonat vikten av tacksamhet i det kristna livet: ”Det är bara med tacksamhet som livet blir rikt.” Ett påstående som det är lätt att hålla med om. Ett påstående som vi behöver öva oss i.

Att påminna sig om vardagens glädjeämnen föder tacksamhet. Tacksamhetsdagbok är ett bra verktyg för att skriva sig lyckligare och lugnare. Vi upplever tacksamhet också i växelverkan med andra. Tacksamhet återspeglar en djup ödmjukhet och kärlek som vi känner mot varandra. Ett tacksamt hjärta berikar varje relation med sin nyskapande kraft.

Även vår relation till Gud ska präglas av tacksamhet och lovsång. Vår himmelske Fader är livgivare och allt har sitt ursprung i honom. Paulus uppmuntrar oss att rikta vårt tack till Herren: ”Var alltid glada, be ständigt och tacka hela tiden Gud. Gör så, det är Guds vilja i Kristus Jesus.” (1 Thess 5:16–18). Att leva i glädje, bön och tacksamhet till Gud brukar inte komma av sig själv. Vi behöver rusta vår vardag med stunder som inbjuder oss till bön. Gå ut i vintervädret och tacka Herren för allt som den här årstiden bjuder på. Tillsammans kan vi så tacksamhetsfrön och låta det goda gro 2022!

Elefteria Apostolidou