Ulla-Brita Wikström med barnbarnen Iris och Elvira Forsblom.
Ulla-Brita Wikström med barnbarnen Iris och Elvira Forsblom.

Svårt få ledare till barngrupperna

nykarleby.

Utmaningen för styrgruppen för barn och familj är att hitta ledare för gruppverksamheten för de olika ålderskategorierna. Gruppens ordförande Ulla-Brita Wikström hoppas ha en lösning under våren.

20.1.2022 kl. 13:59

Det åldersspann som omfattas av styrgruppen är barn från noll till tretton år.

– Det är ett ganska spretigt åldersspann. Under det senaste året har vi i olika repriser sökt med ljus och lykta efter barnledare utan att hitta någon, säger Wikström.

För dagklubbarna har församlingen ledare, men till de övriga grupperna, till exempel för juniorgrupper, är de svåra att hitta.

– Men jag förstår varför. De här timmarna är inte särskilt attraktiva. Därför måste vi tänka om hur vi organiserar de här tjänsterna i församlingen. För att ha en attraktiv tjänst måste man erbjuda en lön som går att leva på. Det förutsätter en heltidstjänst.

Planen är att församlingen under våren ska se över helheten och hur den ska organiseras.

– Det är klart att det inte bara handlar om ett behov. Realiteterna kommer snabbt emot. Frågan är vad vi har för pengar att röra oss med.

Vad är behovet?

– En tjänst som ledare för barnverksamheten med ansvar för hela åldersspannet upp till tretton i hela församlingen. Jag tänker mig till exempel att klubbar som avslutar verksamheten redan i maj kunde fortsätta in i juni. De äldre barnen är ju i en sårbar situation då skolan slutat och har kanske inget att göra medan föräldrarna fortfarande jobbar. Det skulle vara viktigt att församlingen erbjöd fostrande och sysselsättande alternativ åt barnen när övrig verksamhet ligger nere.

Församlingens barnläger på sportlovet och sommaren har varit väldigt populära.

– Det visar ju att det finns ett behov av organiserad verksamhet för barn då de är lediga.

Var ta pengarna?

– Vi måste se över vad vi nu betalar för alla snuttjobben. Kan vi baka ihop allt det till en attraktiv tjänst kan vi lösa det. Men det är hårt på lönesidan, det vet jag.

Men målgruppen är viktig, anser hon.

– Vi får inte tappa den. Speciellt de lite äldre barnen, tio- till trettonåringarna. Det får inte bli ett uppehåll före konfirmationen där församlingen inte har något att erbjuda. Här står vi inför en viktig utmaning.

Förutom i styrgruppen sitter Ulla-Brita Wikström också med i både kyrkofullmäktige och i -rådet. Av de tre bitarna upplever hon styrgruppen som det mest givande. Barnen är en hjärtefråga.

– Jag har i princip alltid jobbat med barn, både inom skolsektorn och inom församlingen när jag slutade yrkeslivet. Det är en stimulerade grej att fundera på, säger den pensionerade rektorn.

Själv har hon fostrats in i församlingsverksamhet med början från söndagsskola, junior och ungdomsarbetet.

– Jag skulle gärna vara med i en bibeldiskussionsgrupp, men någon sådan har jag inte hittat.

Johan Sandberg