Annette Frisk är medlem i Sibbo svenska församling.
Annette Frisk är medlem i Sibbo svenska församling.

Julen annorlunda

Kolumn.

"Jag vet genom nyhetsrapporteringen mycket väl vilken realitet våra medsyskon lever i. Kan jag leva som om julen, livet var som förr?"

16.12.2021 kl. 00:00

”Det blir en annorlunda jul i år.” Så hör man ofta sägas.

Här om dagen hörde jag mig själv deklarera likadant – och då tänkte jag på att vi i år kommer att fira vår jul i ett nytt hem på en ny ort där barn, barnbarn och barnbarnsbarn lever, med julbön tillsammans med en ny församling omkring oss.

I många familjer saknar man någon, en stol står tom. En kär röst hörs inte i det glada julstimmet i år. Det blir inte som förr.

Jag tänker också på coronasituationen i samhället. En situation som har eskalerat och blivit ohållbar i många länder. I dag vågar ingen förutspå hurdan julen blir hos oss i Finland. Kommer vi att kunna gå till julbön och julotta, fira glädjefullt och fritt tillsammans med storfamiljen eller ...

Världen i stort är också oförutsägbar. Vi ser och hör om vapenskrammel och krigshot i olika hörn av världen, människor flyr i förtvivlan undan våld och förföljelse, i försök att finna trygghet – och möts av oförståelse, stängda vägar och höga murar.

Det känns svårt att satsa stort på dyra julgåvor, dignande julbord där inga delikatesser saknas. Jag vet genom nyhetsrapporteringen mycket väl vilken realitet våra medsyskon lever i. Kan jag leva som om julen, livet var som förr? Kanske är det hälsosamt att tänka till lite.

Kristenhetens första jul startade inte heller den under storstilade förhållanden – om man inte räknar med himlakören som sjöng över stallet i Betlehem och den exceptionellt klara stjärnan högt uppe i skyn. En rekvisita som inte står till buds för oss gemene man. Den fanns till för den lilla familjen med en nyfödd Son, ett Gudabarn, som fått tillfälligt tak över huvudet. En Son som skulle bli min och din, hela världens Frälsare. Där har vi upptakten till vår jul – yttersta enkelhet och samtidigt Guds påtagliga närhet.

Så, vid närmare eftertanke är kanske den här julen inte så annorlunda. De yttre ramarna, betingelserna, kan variera.Hur snålvindarna än viner där ute, är Herren Gud vår styrka och trygghet. I kyrkan i Lovisa och i Sibbo, vår nya hemkyrka, står Jesus Kristus framme i koret med öppna armar och inbjuder till förlåtelse, tröst och trygghet. God och fridfull jul!

Ulrika Hansson