Varje kursträff avslutas med samtal i mindre grupper.
Varje kursträff avslutas med samtal i mindre grupper.

Livet är inte som en glansbildsjesus

Replot.

Under våren startar en Alphakurs i Replots församling. Med eller utan tro – alla är välkomna. – Vi brottas med stora frågor, säger Leif Galls.

16.12.2021 kl. 00:00

Leif Galls är en av dem som håller i trådarna för vårens Alphakurs i Replot. Alphakursen är en slags grundkurs i kristen tro, men också mycket mer än det.

– Alphamaterialet är mastigt, och man är inte rädd för att ta upp tunga frågor som det inte finns svar på, sådant som irriterar och stör. Det tycker jag om. Ofta när vi ska berätta om tro blir det lite i form av en glansbilds­jesus, sådant är inte livet. Snarare handlar det om att vi väljer att tro, trots att vi inte får svar på alla frågor, säger Leif Galls som är diakoniarbetare i Replots församling.

Han har själv både gått och hållit Alphakurser tidigare. Nicky Gumbel som är författaren till boken som används, Livets frågor, miste en vän mycket oväntat.

– Han såg sin vän dö plötsligt när de spelade squash tillsammans, kompisen var också småbarnsfar. Det präglade Gumbel starkt och väckte frågor.

Levande och berättande

– Vissa har kallat Alphakurserna skriftskola för vuxna. Vi går igenom de kristna grunderna på ett levande och berättande sätt, säger Leif Galls.

Varje kursgång består av en inledande lättare måltid, ett föredrag, av olika föredragshållare varje gång, och diskussioner i mindre grupper.

– Alphamaterialet är så allmänt att de flesta samfund i världen kan använda det.

Konceptet, som ursprungligen kommer från den anglikanska församlingen Holy Trinity Brompton i London, har gjorts lättillgängligt.

– I stället för långa krångliga bibeltexter kan teologin vara invävd i en berättelse eller ett visdomsord som kan anknytas till vad Bibeln säger. Det kan också vara knutet till sådant vi känner till i vår nutid, såsom texter av Tolkien eller berättelserna om Narnia eller något Winston Churchill eller Margaret Thatcher har sagt, förklarar Galls.

Alphakursen formas också av deltagarna och deras frågor.

– Jag rekommenderar Alpha varmt till exempelvis alla som sitter på förtroendeposter i kyrkan.

Om man är ny i tron, har trott länge eller inte tror alls kan en Alpahkurs passa.

– Det ger något om man är beredd att kasta sig in i materialet.

– Och det blir mycket intressantare om icke-troende också vill vara med och vågar uttala sig. Vi får brottas lite med vår egen tro, vilket inte är så dumt.

Alla åldrar är också välkomna.

– Allt från äldre tonåringar till 80-åringar i samma grupp har varit bra! Vi är inte vana vid att blanda olika åldrar i samma grupper i församlingen, men att få generationer att dela tro, det är en styrka.

ALPHAKURS I REPLOT

  • En kurs om livets frågor. Varje träff består av mat, föreläsning, kaffe och samtal.
  • 10 onsdagskvällar + en weekend och en Alphafest inleds 12.1.2022 kl. 18–20.15 i Björkögården.
  • Förhandsanmälan till pastors­kansliet (replot.forsamling@evl.fi) eller 044 3560 543 senast 4.1.2022.
  • Föreläsare: Leif Galls, Ruth Westerlund, Berndt Berg, Isak Westerlund och Håkan Granberg m.fl.
  • Teman: Hur ska jag kunna tro? Hur leder Gud oss? Vad ska jag med kyrkan till? Varför dog Jesus? Hur kan jag göra det bästa med resten av mitt liv? Och mycket mer!
  • Kursen är gratis. Frivillig avgift för mat och kaffe.
Ulrika Hansson