Frivilliga och anställda träffas på morgonen och ställer i ordning frukosten. Från vänster frivilligarbetarna Liisa Happonen, Annikki Häkkilä och Senja Westerback samt församlingarnas anställda Pirkko Perilä, Merja Rantakangas och Karin Åstrand.
Frivilliga och anställda träffas på morgonen och ställer i ordning frukosten. Från vänster frivilligarbetarna Liisa Happonen, Annikki Häkkilä och Senja Westerback samt församlingarnas anställda Pirkko Perilä, Merja Rantakangas och Karin Åstrand.

Gröt, andakt och gemenskap

sibbo.

Varje onsdag serveras en avgiftsfri frukost i Söderkulla kyrka. – Alla är välkomna, säger diakoniarbetare Karin Åstrand.

11.11.2021 kl. 11:26

På onsdag morgnar samlas frivilliga och församlingsanställda från finska och svenska församlingen i Söderkulla kyrka. Gröt och ägg ska kokas och bröd och pålägg plockas fram.

– Det brukar vara god stämning i köket, både före och under frukosten. Jag tror att frivilliga vill ställa upp för att det är något vi gör tillsammans, för en god sak och för församlingen, säger diakoniarbetare Karin Åstrand.

Frukosten består av livsmedel som doneras från lokala butiker och trädgårdar samt mejeriet på orten. Församlingarna kompletterar med det som behövs från sin budget. Frukosten är avgiftsfri för deltagarna.

– Om vi har fått mer matvaror än vad som behövs till frukosten delar vi också ut varor, säger Åstrand.

Frukosten riktar sig till precis alla som kan och vill vara med.

– Vi brukar ha omkring 30 till 40 personer, både äldre människor och barnfamiljer. Jag tycker det är så fint att vi når ut brett, till alla som har möjlighet att delta.

Det finns flera fördelar med satsningar som denna.

– Det ger människor en möjlighet att komma samman, uppleva gemenskap och samtidigt får de en fullständig frukost med bröd, ägg, gröt och yoghurt.

– Många ser det här som sitt ställe och tycker det känns bra att komma. Jag tycker också att folk ger sig tid att prata och fundera tillsammans.

Fina församlingsbor

Frukosten inleds med en andakt.

– Vi samlas i kyrksalen först och så håller någon från finska eller svenska församlingen en andakt. Vi försöker ofta ha med något inslag på båda språken. Och en gång i månaden ordnas också nattvardsgång, säger Karin Åstrand.

Hon jobbar som vikarie i Sibbo svenska församling sedan augusti. Hemorten är Borgå i och med att hennes man är biskop Bo-Göran Åstrand.

– Jag trivs mycket bra med att jobba i Sibbo. Som Jakobstadsbo hade jag lätt att smälta in, och jag känner mig hemma här. Församlingsborna är väldigt fina. Ju mer jag rör på mig, desto fler kontakter får jag.

Vad äter du själv helst till frukost?

– Jag äter gärna yoghurt! Hemma kokar jag inte ägg, men under den här frukosten äter jag också ägg. Och så försöker jag slå mig ner och prata med dem som är där och inte bara rusa omkring. Den där koppen med kaffe är också viktig!

FRUKOST FÖR ALLA

  • Frukost serveras avgiftsfritt varje onsdag kl. 10 i serveringssalen i Söderkulla kyrka (Fröken Miilis väg 2). Alla är välkomna!
  • Frukosten inleds med andakt i kyrksalen.
Ulrika Hansson