Fredrik Kass är kyrkoherde i Kvevlax församling.
Fredrik Kass är kyrkoherde i Kvevlax församling.

Vi behöver marginaler

Kolumn.

Det är skjutsande och springande. Fixande och föräldramöten.

14.10.2021 kl. 10:26

Alla gulröda löv. Kyligare men friska morgnar. Mörkare kvällar. Allt detta visar på att vi har gått in i hösten. Hösten är en vacker årstid och lockar oss ut till allt från trädgårdsarbete och vandringar. Men hösten är också en tid när allt kör igång. Barnen har landat i sina skolvardagar efter sommarloven. Jobbandet tar alltmer tid. Hobbyverksamheterna har kommit igång igen.

Det är viktigt och bra att vara igång, men det är lätt att bli överväldigad av allt som skall hända. Det är skjutsande och springande. Fixande och föräldramöten. Styrelsemöten och stadsärenden. Allt detta som drar igång är också ett hösttecken. Och förvisso får vi vara glada för att det gör det med tanke på allt vi har varit med om de senaste dryga året. Men det är lätt att bli överväldigad av det myckna.

Det finns en bok i vår hylla som heter ”Margin”. Det är engelska och betyder marginaler. Bokens författare är läkare och han berättar att ofta när han får patienter på besök så är det marginaler i vardagen som han vill ordinera ut. Vi är väldigt duktiga på att planera in en massa i kalendern, men inte lika duktiga på att planera in marginaler. Det kan vara bra att ställa sig den frågan. Finns det marginaler i min dag idag? Finns det marginaler i veckan? Har jag tillräckligt med marginaler i mitt liv? Vi behöver marginalerna.

Tänk på att hålla vilodagen helig, lär oss budet. Marginalerna är nedsatta redan från början i skapelsen. Allt med tanke på oss. Så passa på att njuta av hösten.

Fredrik Kass