Benjamin Häggblom stortrivs i Åbo svenska församling.
Benjamin Häggblom stortrivs i Åbo svenska församling.

Benjamin Häggblom: "Min iver och längtan att få tjäna kyrkan har bara vuxit"

Åbo.

Benjamin Häggblom är ny präst i Åbo svenska församling. Han har inte ångrat
yrkesvalet en dag. – Min iver och längtan har bara vuxit.

16.9.2021 kl. 14:20

När Benjamin Häggblom i tiden blev aktiv i församlingens ungdomsarbete i Karleby var det mest på grund av vännerna.

– Men där fanns också en känsla av varm vänlighet, av att vara accepterad som man är.

För honom var det ingen självklarhet att börja studera teologi, han var snarast intresserad av psykologi. Även om han varit aktiv i församlingens ungdomsarbete bar han på en känsla av att inte kunna citera Bibeln lika exakt som en del vänner, som kom från mer kyrkligt aktiva familjer.

– Jag var på ett nyårsläger i Karleby innan jag skulle söka in till universitetet. Huvudtalare var en ung, manlig präst från Sverige. Han kändes som en frisk fläkt, jag hade inte sett många unga präster tidigare. Jag upplevde ett tilltal från Gud: Kanske också jag kunde vara huvudtalare vid något liknande evenemang i framtiden?

Han sökte in till teologin vid Åbo Akademi och har inte ångrat det en dag.

– Min iver och längtan att få tjäna kyrkan har bara vuxit.

Idag oroar han sig inte för att han inte kan rabbla upp en massa bibelställen ordagrant ur minnet.

– I början av studietiden var jag ännu lite osäker på mig själv. Men efter något år och efter att ha mött många präster märkte jag att en präst behöver ha många olika egenskaper, och att jag kan min bibel tillräckligt bra.

Du prästvigdes i juni och nu är du församlingspastor och studentkaplan i Åbo. Hur känns det?

– Det är helt fantastiskt! Jag trivs jättebra. Det kändes lite som att hoppa in i något okänt, men eftersom jag gjort min församlingspraktik i Åbo hade jag en liten grund att stå på och kände kollegerna.

Vad har känts mest utmanande?

– Kanske enskilda själavårdssamtal, där det kommit upp svåra saker. Då har jag känt mig väldigt liten. Men jag har tänkt att min roll kanske inte är att lösa problem utan bara lyssna, finnas till som stöd och vara någon som kan be och vandra tillsammans med den andra.

Du är 24 år. Är det bra eller dåligt att vara en ung präst?

– Det beror på sammanhanget. Vissa kanske tycker att jag är ung och saknar livserfarenhet, andra tycker det är fräscht med en ung präst. Jag har lätt att relatera till ungdomar och studerande eftersom jag har min egen ungdomstid i färskt minne. I jobbet som studentkaplan är det ett stort plus att jag själv precis varit studerande.

Sofia Torvalds