Sam Lindén har trivts som kantor och fortsätter gärna som frivillig i församlingsverksamheten. 
(Foto: Privat)
Sam Lindén har trivts som kantor och fortsätter gärna som frivillig i församlingsverksamheten. (Foto: Privat)

Kantorsbanan är både fri och kreativ, säger Sam Lindén

NÄRPES.

”Utbilda dig till kantor!” Det är ett tips som Sam Lindén ofta har gett dem med musikintresse. ”Där har du utlopp för allt och kan utforma ditt arbete rätt fritt.”

16.9.2021 kl. 11:27

Sam Lindén hann jobba sammanlagt 33 år som kantor i Närpes församling innan han gick i pension för två år sedan. Också efter det har han gärna hoppat in när det funnits behov.

Han har trivts bra med det omväxlande arbetet.

– Du är ganska fri att utforma arbetet enligt egna intressen. Orgeln har varit mitt instrument, och det håller jag vid liv fortfarande.

Det ingår en hel del planering i jobbet.

– Jag har tyckt om att planera själva gudstjänsterna, och det har jag gjort noggrant genom alla tider. Det är fint att få välja psalmer och sånger som passar ihop med texterna i gudstjänsten.

Blir det tråkigt att spela de mest populära psalmerna om och om igen?

– Nej, man får tänka att det här är nytt för dem som kommer hit, fast jag skulle spela en psalm för trehundrade gången!

Förändringar hör till

Sam Lindén har hunnit vara med om en hel del reformer under åren. Bland annat har det kommit en ny gudstjänstordning och ett nytt psalmbokstillägg.

– Inte är det något fel på förändringar, bara det sköts på ett bra sätt. För några år sedan slogs ju våra tre församlingar i Närpes, Pörtom och Övermark samman. Det har varit en stor process som känns av ännu.

När det gäller musikönskemålen vid förrättningar, speciellt jordfästningar, märker han en tydlig förändring. I början av hans kantorstid frågade många efter klassisk musik eller folkmusik, men idag kommer det önskemål om musik från nya håll. Det ger många frågor att ta ställning till.

– Vad är texten och musiken associerad till? Kan man spela den i kyrkan, eller kanske hellre på en minnesstund? Där måste man som kantor ta en linje. Det är i alla fall fråga om ett gudstjänsttillfälle.

Han leder fortsättningsvis Laudate-kören. Ett annat uppdrag är att administrera musikserien Aftonmusik i Sankta Maria.

– Den börjar i september och håller på till första advent, och fortsätter sedan i januari fram till påsk. Det är en musikstund på 30–40 minuter varje lördag kväll kl. 18 i samband med helgmålsringningen. De gånger det inte finns andra som medverkar spelar jag orgel själv.

Hur gör du när du väljer musiken?
– Jag följer ofta ett tema: det kan vara någon viss kompositör, musik från ett visst land, eller ämnen utgående från kyrko­­året.

Någon favoritkompositör vill han inte nämna, ”det varierar från tid till tid”. Men en favoritpsalm har han.

– Det finns en psalm som jag alltid har tyckt om och fört fram i olika sammanhang. Det är Lina Sandells ”Jag kan inte räkna dem alla”.

Sam Lindén

Född och bosatt i Nämpnäs, Närpes.

Familj: Två barn och ett bonusbarn, alla vuxna.

Hobbyer: Kommunalpolitik, musik, ordförande för nämnden för musikinstitutet Legato. ”När jag kopplar av hemma tar jag gärna ett korsord
i handen.”

PIAN WISTBACKA