Annika Lumme är barnledare i Solfs församling.
Annika Lumme är barnledare i Solfs församling.

Naturen är ett andaktsrum

Kolumn.

”Hur kan mina fingrar vara så kloka? Hur kan de veta vad jag har i handen fast jag inte tittar?”

9.6.2021 kl. 15:05

Barns spontana frågor och upplevelser av det som sker är något av det härligaste som finns. Deras förundran och intresse av hur människan fungerar, och hur allting sker i naturen är uppfriskande! Hur många gånger har jag gått den här vägen utan att egentligen se allt vackert som Gud dukat upp för mig?

Naturen kan fungera som ett stort och levande andaktsrum om vi öppnar våra ögon. Tittar vi upp mot himlen ser vi Guds storhet. Ser vi på en blomsteräng ser vi Guds skönhet. Ser vi på hur allt samverkar får vi del av Guds vishet och omsorg.

I Matteus evangelium uppmanar oss Jesus att se på himmelens fåglar hur bekymmersfritt de lever, och att se på ängens liljor hur de växer. Gud vill i sin kärlek lära oss något av det vi ser.

I Nya testamentet talas också om Solen som lyser både på onda och goda. Under en arbetsam period uppmanade Jesus sina lärjungar: ”Följ mig till en öde trakt så att vi får vara ensamma, och ni kan vila er litet” (Mark 6:31).

Naturen är ett fint komplement till allt som Gud vill förmedla oss genom Bibeln. Genom Bibelns ord skapar den helige ande tro i våra hjärtan (Rom 10:17). I naturen får vi styrka av Guds skaparkraft.

Text: Annika Lumme