”Känn ingen oro, tro på Gud och tro på mig”

Kolumn.

”Borta bra men hemma bäst.” Så står det på en sten utanför Kuddnäs, Zacharias Topelius barndomshem i Nykarleby.

29.4.2021 kl. 12:40

Den är hämtad ur sången Lasse, Lasse liten. Borta bra men hemma bäst. Så säger vi ofta när vi kommer hem. Ibland efter en kort resa på ett par dagar. Men i alla synnerhet efter en längre resa. Kanske efter en hel vecka på annan ort. Borta bra men hemma bäst. Det kan handla om att dricka vanligt kranvatten, koka morgongröten eller äta rågbröd. Vi bara njuter av hemmet och av att sova i egen säng. Många gånger måste vi åka bort för att få syn på det vi har. Man pratar ju om att bli hemmablind när man inte ser allt det fina man har hemma.

Vi lever i en speciell tid då mycket färre reser än för ett år sedan. Många flygplan står på marken. Det är färre bilar på vägarna eftersom allt fler jobbar hemifrån. I takt med att allt fler får vaccin och samhället sakta och men säkert öppnar igen kommer vi att uppskatta saker och ting mycket mera än tidigare. Vi kommer att träffa vänner och släktingar på ett helt nytt sätt och njuta av gemenskapen som för en tid avbrutits. Det är inte samma sak att tala i telefon som att umgås öga mot öga. Det är inte samma sak att sitta framför datorn som att träffas i det verkliga livet. Vi har mitt i allt fått ett nytt perspektiv på våra liv.

Sedan har vi en annan vanlig känsla hos äldre personer och all synnerhet sjuka äldre.

Det handlar då om en förhoppning om att Gud ska ta dem bort. Bort från oro och ångest, bort från sjukdomar och ensamhet, bort från sorgen och saknaden.

Samtidigt en längtan hem. En längtan efter det himmelska hemmet där vi får vila ut efter vår jordiska vandring. Och som präst förstår jag dem mycket väl. Det är en längtan som vi alla bär på i någon mån när livet känns tungt.

Och vad säger då Jesus? Jo ”Känn ingen oro, tro på Gud och tro på mig.” Han säger att vi får lita på honom i alla livets skeden. Han som har skapat oss är med oss också här och nu. Han vill inte det onda som sker i vår värld. Men det som sker tar han ta i sin hand och ger en mening. Så för oss handlar det om att vi ser det goda som kommer att växa fram ur det till synes meningslösa som en pandemi för med sig.

Mats Edman är kaplan i Nykarleby