Alexandra Gustavsson, Johan Aspelin och Christer Romberg.
Alexandra Gustavsson, Johan Aspelin och Christer Romberg.

Kärlekens väg – också i år

sibbo.

Det blir en annorlunda version av påskvandringen Kärlekens väg denna påsk. – Det har varit så lamslaget och tyst. Vi vill visa att det finns liv fortfarande, säger Patrik Frisk.

31.3.2021 kl. 08:30

Inspelningen av den omtyckta påskvandringen Kärlekens väg, som i år görs virtuellt, är nyss avslutad och ungdomsarbetare Patrik Putte Frisk städar trött men nöjd undan i kyrkan.

– Jag tror vi fick in det vi behövde. Råmaterialet av musiken lät bra tycker jag. Känslan är positiv nu efteråt, säger han.

Det här är andra året Kärlekens väg inte kan ordnas på traditionellt vis, med hundratals deltagare som tillsammans vandrar mellan tre olika stationer i den vackra miljön i Kyrkoby i Sibbo, med prästgården och två kyrkor som inramning. I stället blir det i år en enklare version i videoformat.

– Jag kände att det fanns ett behov av att göra det här och ett behov hos människor att ta del av det. Det har varit så lamslaget och tyst, alla går på tå och livet är som ett enda viskande. Vi ville på ett klokt sätt bryta det här och visa att det finns liv fortfarande. Musikerna var urlyckliga att få spela tillsammans, likaså skådespelarna. Jag tror att det här en gemenskap som kan spridas.

Efter att ha pratat med chefsläkaren i Sibbo om möjligheten att göra en inspelning, och vilka säkerhetsåtgärder som behövdes, så var det att tuta och köra.

– Det är en avskalad version av scenerna från originalet. De som agerar är svartklädda och videon består av musik, sång, textrecitationer och dans. Musiken är musikalaktig, och i orkestern finns stråkar, trummor, bas, gitarr, piano och klarinett. Det är jag och kantorerna Lauri Palin och Mauriz Brunell som gjort musiken.

Patrik Frisk känner sig mera hemma med lajvsatsningar.

– Ibland under inspelningen stod jag som ett frågetecken och tänkte: Ska jag hålla i trådarna för det här? Men utan teknisk support från Angel Films hade det inte alls blivit av. Det ska inte se ut som roliga hemvideor, vi strävar efter kvalitet.

Vad grips du själv mest av i produktionen?

– Jag blir mest gripen i slutet. Efter all ångest och allt drama kommer ljusets ängel till korset där Jesus hänger. Jesus iscensätts i form av en duk. Ängeln tar ner Jesus från korset och väcker liv i honom, allt genom dans. Det här är fantastiskt förlösande efter alla tvivel och frågor. Det öppnar dörrar och hjärtan.

Gänget i Sibbo har en konkret plan med Yle om en televiserad version, något som lades på is på grund av coronaläget.

– I den bästa av världar gör vi nästa år en Yleproduktion av Kärlekens väg, med publik.

Kärlekens väg i videoformat

Videopremiär på skärtorsdagens kväll 1.4.

Mer info via sibbosvenskaforsamling.fi

Musik: Patrik Frisk, Lauri Palin och Mauriz Brunell.

Sång: Paulina Biström.

Medverkande: Petrus: Johan Aspelin, Johannes: Christer Romberg, Maria: Alexandra Gustavsson, ängel: dansaren Minna Liimatainen.

Teknik och musikinbandning: Johnny Aspelin och Henrik Möller.

Ulrika Hansson