I videoandakten ingår olika scener från påskens händelser.
I videoandakten ingår olika scener från påskens händelser.

En påskvandring – i videoformat

korsholm.

Påskvandringen i Korsholm var tänkt som ett större samarbete mellan flera församlingar. Men coronaläget satte stopp för det. I stället för att resignera gjorde de anställda en enklare variant.

31.3.2021 kl. 08:30

I Korsholms kyrkas källare finns gamla och vackra valv i sten.

– De ger en känsla av att man går bakåt i tiden, så de passar fint som inramning under de påskvandringar vi brukar ordna, berättar Tommy Rannanpää som är ungdomsarbetsledare i Korsholms svenska församling.

Planen var att i år satsa på ett samarbete mellan flera församlingar och iscensätta påskens händelser i en längre filmad version. Men coronarestriktionerna lade hinder i vägen.

– Man kan säga att vi kom igång med planeringen men sedan snubblade vi, säger Rannanpää.

Men källarvalven är inramningen under påskvandringen också i år, även om ingen får vandra på plats. I stället blir det påskvandring i form av en videoandakt som filmats under valven, med de anställdas krafter. Vanligtvis brukar många frivilliga också vara engagerade.

– Det blir en kort och enkel andakt med utdrag ur påskvandringen. Det är ingen interaktion mellan de som agerar, men vi visar enskilda scener, händer som bryter bröd, nattvardsbordet, ljus och så vidare. Påskens händelser berättas i bakgrunden och kantorn bidrar med musik.

Till den traditionella påskvandringen har klasserna fyra till sex i olika skolor bjudits in. Nu skickas videon ut till skolorna i stället.

– Vi skickar ut videon ganska brett, också till högstadier om intresse finns. Videon är gjord så den ska passa alla åldrar.

– Vi har gjort bandningen med egna krafter. Vi försöker lära oss mer hela tiden. Det är utmanande men intressant.

Varför ville ni göra det här trots att ni inte fick göra det enligt planen?

– Förutom att påskens budskap är viktigt så vill vi upprätthålla en slags kontakt till skolorna och församlingsmedlemmarna, även om vi inte kan ses. Kontakt är viktigt nu.

Vad betyder påsken för dig?

– Det är en tid när man har tid att sitta ner och fundera på kärnan i hela kristendomen. Även om julen kanske är viktigast i barnaögon så är påsken kyrkans viktigaste högtid.

Har du själv någon påsktradition du inte ger avkall på?

– Memma ska det vara! Och ägg och chokladägg. Trots att jag inte ser mig som traditionsbunden så är det inte påsk om man inte har de här grejerna.

Förhoppningen är att man ska kunna filma lite mer utomhus senare i vår, med hjälp av bland annat frivilliga.

– Om restriktionerna tillåter skulle vi gärna göra det. Det skulle i så fall bli en video vi kan nå ut med påsken 2022, säger Rannanpää.

Videoandakten finns på Korsholms svenska församlings Youtubekanal i påskhelgen.

Ulrika Hansson