Claus Ståhlberg är församlingspastor i Borgå svenska domkyrkoförsamling.
Claus Ståhlberg är församlingspastor i Borgå svenska domkyrkoförsamling.

Vågar vi glömma historien när det gäller vaccin?

Kolumn.

"Glöm hur hemsk polion var, så slutar folk ta vaccin. Glöm hur hemska världskrig är, så börjar folk brösta upp sig."

18.2.2021 kl. 11:55

Under hösten träffades jag och några vänner för en lugn kväll, under coronavänliga omständigheter. Tre personer var hemma från Ryssland och nyheten om Rysslands vaccin hade börjat spridas. Så det dröjde inte länge förrän vi började diskutera vaccin.

En viss skepticism mot vaccinet verkade råda bland oss. Vi är ändå alla uppvuxna under dataåldern, så vi är vana vid att förhålla oss skeptiska. En sund skepticism är bra. Som när engelskspråkiga personer ringer och säger att de ser att jag har något fel med min windowsdator.

Under min auskultering i Vasa följde jag med min väns lektion i historia. Han kom in på upptäckten av vaccination och hur mänskligheten först använde sig av den kinesiska upptäckten av variolisation. Då tog man var från en med smittkoppor, lade det på ett barn och rispade upp huden i förhoppning om att det skulle utveckla en immunitet hos barnet. Sedan gick man över till att använda sig av kokoppor, som inte var alls lika farligt, och som också hade en stor chans att ge immunitet mot smittkoppor. Vacca betyder förresten ko på latin.

Jag tänker ibland på vad en general i komediserien Space Force konstaterar: ”Glömmer man historien är man dömd att upprepa den. Glöm hur hemsk polion var, så slutar folk ta vaccin. Glöm hur hemska världskrig är, så börjar folk brösta upp sig. Arrogans är den verkliga fienden.”

Både polio och smittkoppor är verkligt hemska sjukdomar, men tack vare information och vaccination är det väldigt få fall av polio kvar och smittkoppsviruset räknas som utrotat.

Jag har också tänkt en del på de personer – barn, vuxna och äldre – som jag träffat under mitt liv och som jag fått veta att inte kan vaccinera sig. För inte så länge sedan talade jag med en nybliven änka som kände sig hoppfull över att vaccinet snart är här, men hon var rädd att hon kanske inte kan ta det. Hon hoppades på att alla som kan ta vaccinet kommer att ta det, för hennes hälsa och frihet beror på vad andra gör.

Så, är jag skeptisk till vaccin? Lite. Kommer jag att ta vaccinet? Definitivt. Och jag kommer inte att ta det bara för min egen skull, utan jag kommer att ta det för alla dem som inte kan ta det.

Claus Ståhlberg