Mångsidigheten i kantorns jobb tilltalar Emilia Tikkala.
Mångsidigheten i kantorns jobb tilltalar Emilia Tikkala.

Hon är blivande kantor och yngst i kyrkofullmäktige

Närpes.

Gitarrlektionerna blev orgellektioner – nu studerar Emilia Tikkala kyrkomusik med sikte på att jobba som kantor. Även om hon bor på annan ort har hon kvar ett starkt band till hemförsamlingen i Närpes.

20.1.2021 kl. 14:00

– Jag har varit med i församlingen sedan jag var liten, säger Emilia Tikkala. Det började med dagklubben, sedan blev det minior och junior och barnkör.

Under skriftskolåret blev församlingen ännu viktigare och hon kunde se sig själv jobba där när hon blev äldre. Samtidigt började hon också spela gitarr.

– Därifrån nappade församlingens kantor med mig på gitarrlektioner och gitarrlektionerna blev småningom pianolektioner, orgellektioner och sånglektioner.

Att få en inblick i vad arbetet gick ut på och själv få spela i kyrkan väckte intresset för kyrkomusiken som ett framtida yrke. Förra läsåret började hon på musikerutbildningen vid Novia i Jakobstad.

– Men det var kyrkomusik jag ville studera, så jag sökte till den utbildningen.

I höstas började hon studierna vid Sibelius-Akademin i Helsingfors. Det har varit ett annorlunda år att börja en ny utbildning. De har ändå fått närundervisning nästan hela höstterminen.

– Det har jag varit väldigt tacksam över. Men att träffa och lära känna studiekamraterna tog längre tid än det skulle ha gjort ett vanligt år.

Emilia Tikkala

  • 20 år. Kommer från Pörtom.
  • Studerar kyrkomusik vid Sibelius-Akademin.
  • Medlem i kyrkofullmäktige i Närpes församling.

Har studierna annars varit som du föreställt dig?

– Jo, det har de verkligen varit. Det är mångsidiga studier och professionella lärare, det är en jättebra skola. Jag har trivts.

– Sången är huvudinstrument för mig, men jag tycker väldigt mycket om orgel, så båda är favoriter.

Att det är kantor hon vill bli är klart – omväxlingen är en av de saker som lockar med kantorsyrket.

– Det är ett så mångsidigt arbete. Alla dagar har man nya utmaningar. Man får träffa människor, arbeta med musik och utvecklas hela tiden.

Musiken tar upp en stor del av hennes tid. När hon vill koppla av från studierna tar hon sig gärna ut i naturen.

– Det är lite svårt i Helsingfors, men när jag är hemma i Österbotten tar jag nog vara på möjligheten att vara ute i naturen.

Yngst i fullmäktige

Hemförsamlingen i Närpes är viktig även nu när Emilia Tikkala bor på annan ort. Hon tar vara på möjligheterna att vara med i församlingsarbetet – inför julen medverkade hon i inspelningen av De vackraste julsångerna.

Hon är också den yngsta medlemmen i Närpes församlings kyrkofullmäktige.

– Att jag ställde upp i kyrkofullmäktigevalet var egentligen en naturlig fortsättning på att jag varit med i församlingens verksamhet hela livet.

På grund av, eller tack vare, coronapandemin har nu bestämmelser som ska göra det möjligt att hålla digitala möten i kyrkans beslutsorgan drivits framåt. Emilia Tikkala hade gärna sett att möjligheten att delta i möten på distans funnits redan tidigare. Som studerande på annan ort är det svårt för henne att kunna vara med på möten när de hålls mitt i veckan.

– Kanske det också skulle kunna locka fler unga att vara med i framtiden, funderar hon.

Själv vill hon gärna bidra till en välfungerande församling och arbeta för sådant medlemmarna önskar. När den allmänna trenden är att församlingarnas resurser minskar tänker hon att det är viktigt att inte glömma bort någon grupp.

– Det är viktigt att satsa på alla åldersgrupper. Att det finns verksamhet i någon form för alla, från barn till äldre.

Emelie Wikblad