Fredrik Kass är kyrkoherde i Kvevlax församling.
Fredrik Kass är kyrkoherde i Kvevlax församling.

Ett bord fullt av papper

Kolumn.

"Det är skönt att få göra en nystart. Men det är också viktigt att få städa bort det gamla", skriver Fredrik Kass.

20.1.2021 kl. 13:50

Under adventsmånaden märkte jag att högarna av papper växte på mitt arbetsbord. I princip gillar jag att ha det städat och ordnat runt omkring mig, men i praktiken så fungerar det inte alltid. Nu råkar det sig så att det finns ett och annat att tänka på för en präst under decembermånad och skrivbordsordningen hamnade ganska långt ner på min lista.

Så här någon dag efter nyår så tog jag tag i saken. Gick igenom alla papper som hade samlats på hög. Och nu blev det nya högar. Viktiga papper, mindre viktiga papper och papper som levt ut sin tid. Men nu stannade de inte kvar på bordet utan de mappades eller kastades bort tills bordet var tomt. Det blev på något sätt en ritual inför det nya året. Städa bort och börja om.

När vi går in i ett nytt år funderar vi på vad vi ska förändra. Vad vi ska börja göra. Nya mål och nya tag. Och det är skönt att få göra en nystart. Men det är också viktigt att få städa bort det gamla. Så inför allt det nya får vi också fråga oss vad vi ska sluta göra. Det är en lika viktig fråga, för vi räcker inte till för allt. Och det kan vara svårt att sluta upp med något.

Men jag behöver rannsaka mig och ställa mig frågor som: ”Vad gör jag som ger mig glädje, vad gör jag som bygger upp relationer, vad gör jag som för mig närmare Gud?” Svaret på dessa frågor ger mig riktning inför de beslut jag behöver göra under det nya året.

Text: Fredrik Kass