Säsongen på Svartholmen inleds på fadderdagen den 5 juni. Här kan man gå på pilgrimsvandring i naturen, titta på djur, eller bara njuta av sommaren.
Säsongen på Svartholmen inleds på fadderdagen den 5 juni. Här kan man gå på pilgrimsvandring i naturen, titta på djur, eller bara njuta av sommaren.

Svartholmen inbjuder till lugn

Svartholmen.

Sydväst om Fölisön ligger natursköna Svartholmen, som ägs av Helsingfors kyrkliga samfällighet. Holmen är liten men mångsidig och erbjuder både stillhet och aktivitet för alla åldrar.

25.5.2022 kl. 06:00

Det är en dimmig dag på Svartholmen. Förberedelserna är i full gång inför sommarsäsongen som står runt hörnet.

– Det är egentligen ganska bra att komma hit en sådan här dag. Då det är mulet och regnigt är det ofta mindre folk här och man kan lättare hitta till stillheten, säger Anu Rask som i sommar är verksamhetskoordinator på holmen.

Till Svartholmen tar man sig med färja som går från Edesvikens brygga. Trots att holmen ifjol firade 90 år av verksamhet har den ändå förblivit något gömd för allmänheten.

Sommarens verksamhetskoordinator Anu Rask. Hon riktar en särskild inbjudan till Helsingforsbor att komma och besöka Svartholmen. Foto: Johan Myrskog.

– Svartholmen är en av Helsingfors dolda pärlor. Jag vet inte riktigt varför den ännu är så okänd för många. Vi försöker alltid lyfta fram att vi finns men det kommer ändå som en överraskning för många, säger Rask.
Holmen öppnar på Fadderdagen den 5 juni. Den dagen är färjan till holmen gratis och det finns mycket program för såväl barn som vuxna.

– Fadderdagen är en nationell händelse och i Helsingfors koncentreras programmet ganska långt till Svartholmen. Här finns väldigt mycket kul för barnfamiljer. Vi har bland annat en lekplats och en simstrand och så ordnas det både musikprogram och teaterföreställningar under sommaren, berättar Rask.

– Dessutom har vi både höns, ankor och får som man kan titta på.

Pilgrimsvandring i naturen

Till en av Svartholmens huvudsakliga aktiviteter hör vandring på pilgrimsrutten som består av 12 stationer på själva holmen och intilliggande Hästholmen.

– Den ska i år översättas till både svenska och engelska och man kan om man vill gå pilgrimsrutten antingen med häften eller via en app, berättar Maria Repo-Rostedt som både varit och kommer att vara engagerad på Svartholmen i sommar.

– Det finns också en pilgrimsrutt för barn, som egentligen är samma rutt men utan app. Vi vill gärna ge möjlighet till lite mindre skärmtid ifall somliga upplever sig behöva det så därför kör vi med häften för barnen.

Den 12 juni ordnas en tvåspråkig öppningsgudstjänst i kapellet som Repo-Rostedt medverkar i.

– Det kommer att bli en vandringsgudstjänst längs med pilgrimsrutten och så firar vi nattvard i kapellet efteråt.

Pilgrimsvandringen består av 12 stationer i naturen där man kan stilla sig. Foto: Johan Myrskog

Anu Rask betonar att vem som helst också är välkommen att talkoarbeta på holmen om man så önskar.

– Till exempel har vi lanserat ”krattmeditation”, där man får komma och hjälpa till och hitta vila i enkelt gårdsarbete. Det är bara att kontakta oss och anmäla sig.

– Jag vill också gärna lyfta fram att vi har andakter kl. 14 varje dag i kapellet och på söndagar firar vi mässa, också kl. 14, om man vill komma och stilla sig.

Pilgrimsvandringen blir från och med i år trespråkig. Foto: Johan Myrskog

Betonar de lokala framom massorna

Svartholmen är ingen stor holme och resurserna är förhållandevis små. Det finns en lunchrestaurang på holmen, men alla större grupper behöver anmälas på förhand för att säkerställa att det finns tillräckligt med mat.

– Stora turistskockar är inte riktigt Svartholmens anda, det finns helt enkelt inte infrastruktur och kapacitet för det. Snarare vill jag vända mig särskilt till Helsingforsbor och uppmana dem att komma och besöka oss. Det är lätt att komma hit till en miljö som är väldigt annorlunda från storstaden.

Rask berättar att en del brukar komma med egna båtar eller kanoter och lägger till i gästhamnen.

– Nytt för i år är också ett företag som hyr ut både kanoter och sup-brädor.

Johan Myrskog