Charlotte Steffansson-Myrskog är hemma med dottern Alice, 8 månader, i höst. Hennes favoritplats i stan är Gammelstaden.
Charlotte Steffansson-Myrskog är hemma med dottern Alice, 8 månader, i höst. Hennes favoritplats i stan är Gammelstaden.

Händer fulla av blöjor och bus

vardagsbön.

"Öppna varsamt upp det mina fingrar krampaktigt håller tag om i onödan."

30.9.2020 kl. 10:30

Jag vaknar bredvid min dotter som ännu andas tungt. Försiktigt tassar jag till köket där det doftar nybryggt kaffe. Det gäller att ta vara på de morgnar då jag får lite tid för mig själv innan dagen rullar igång. Med ett öra öppet mot sovrummet öppnar jag en andaktsbok och tar en klunk (varmt!) kaffe. I texten uppmanas jag att idag ge Gud mina tomma händer. Jag ser på mina händer, tänker på dagen framför mig och försöker be denna till synes enkla bön – men något säger stopp.

Nej Gud, jag kan inte ge dig mina tomma händer. Mina händer är fulla idag! De kommer vara sysselsatta med smekande, tröstande och kramande. De är upptagna med kittlande, busande och skojande. De ska skuffa en vagn, byta blöjor och lirka med skedar med morotspuré. De ser fram emot att borsta nya små tänder och mjukt bebishår.

De här händerna ska knappa in meddelanden till vänner och svara på obesvarade frågor. De ska koordinera kompisträffar med säkerhetsavstånd. De vill trycka på tangenter så att jag kommer vidare i mina studier. De ska bläddra i tidningen och scrolla igenom dagens nyheter så att jag är lite uppdaterad om världen utanför hemmets väggar. De ska plocka pusselbitar, laga mat och skrapa rester från en kastrull.

Mina händer längtar efter att vända blad i de böcker som jag lånat från biblioteket. De vill känna på krispiga höstlöv och den ljumma höstvinden. Och så ska de fyllas med tvål och vatten förstås. Och desinficeras. Om och om igen.

Men Gud, jag vill försöka ge dig det mina händer bär på och sysslar med idag. Styrk dem med din kärlek, glädje och tålamod. Hjälp mig att bära det jag ska bära och öppna varsamt upp det mina fingrar krampaktigt håller tag om i onödan. Låt mina fulla händer vila i dina trygga händer genom hela dagen. Amen.

Charlotte Steffansson-Myrskog är hemma med dottern Alice, 8 månader, i höst.

Hennes favoritplats i stan är Gammelstaden.

Charlotte Steffansson-Myrskog

adventskalender. På grund av ett mänskligt misstag har de adventskalendrar som församlingarna i Helsingfors, Vanda och Grankulla delat ut med veckans nummer av Kyrkpressen fått finskspråkiga insidor. Kalendrarna som delas ut i Esbo är svenskspråkiga både på in- och utsidan. 25.11.2020 kl. 09:47
Joanna Lindén-Montes och Pirjo Liukkonen lärde känna varandra när de bodde i samma hus i Rönnbacka. I början talade de mest finska men vänskapen har också hjälp Pirjo att tala mera svenska i vardagen.

Grannar. Att ta kontakt med sina grannar kan ge både trygghet och vänner. 25.11.2020 kl. 10:00

julmusik. Han är kantor i Johannes församling och får spela julmusik utan att se sin publik i år. 25.11.2020 kl. 00:01

covid-19. – Vi tänkte att det är tryggare att vara utomhus, även om det förstås är en liten risktagning när man inte vet något om vädret, säger Helene Liljeström som är tf kyrkoherde i Matteus församling. 23.11.2020 kl. 08:47

bön. Herrens bön – eller Fader vår som den ofta kallas – byts ut till Vår fader i Johannes församlings gudstjänster och högmässor. Det kan kännas konstigt att be en välkänd bön på nytt sätt, men både språkvetare Monica Äikäs och församlingspastor Johan Terho tror att de delvis nya orden kan få oss att tänka mer på vad bönen egentligen innehåller. 9.11.2020 kl. 11:07

Kroppen. "Visst är det konstigt att något som är så grundläggande kan bli så kritiserat, föraktat och till och med kännas förbrukat i förtid." 11.11.2020 kl. 07:00

julfirande. Hon drömmer om att det ska gå att fira jul tillsammans i församlingen även i år. 11.11.2020 kl. 07:00
Lekholmen hör till de lägergårdar som stängs fram till årsskiftet.

lägerverksamhet. Coronasituationen får församlingarna att stänga lägergårdarna åtminstone fram till årsskiftet – men Matteus församling ordnar läger på annat håll. 27.10.2020 kl. 14:38
"Det är som att stiga in i ett led, tidevarv komma och försvinna."

traditioner. Att tända ljus på gravarna hör till hennes Allhelgonatraditioner. 26.10.2020 kl. 16:34
Slutet nått