Det går att spara pengar genom att laga maten själv, storhandla och lägga upp ett basförråd av matvaror. Att laga mat är något man lär sig genom att pröva sig fram – våga testa!
Det går att spara pengar genom att laga maten själv, storhandla och lägga upp ett basförråd av matvaror. Att laga mat är något man lär sig genom att pröva sig fram – våga testa!

Rutiner kan vara jobbiga i början, men de är som en investering

studieliv.

För många innebär studietiden att man flyttar hemifrån och ska lära sig att få vardagen i det egna hemmet att fungera. Marthaförbundets ekonomirådgivare Mia-Maja Wägar tipsar om hur man styr upp vardagen.

2.9.2020 kl. 00:01

– Många tänker att det bara är att hyra flyttbil och bjuda kompisarna på flyttpizza, men det finns faktiskt ganska mycket annat att tänka på också, säger Mia-Maja Wägar.

Gärna kan man börja öva medan man bor hemma genom att involvera sig i inköp, matlagning och fråga sina föräldrar om till exempel försäkringar.

När det gäller vardagen i det egna hemmet säger Wägar att man fixar den genom planering och rutiner.

– Att skapa rutiner kan kännas jobbigt i början, men det är som en investering. När man kommit igång med rutinerna underlättar de väldigt mycket.

En budget – alltså en plan för hur du ska använda pengarna – är A och O för att få pengarna att räcka till.

Mia-Maja Wägar. Foto: Marthaförbundet

– En budget är alltid personlig och du kan inte leva enligt någon annans budget.

Det lättaste sättet att komma igång med en budget är att spara kvittona under en månad för att få en uppfattning om vad man använder sina pengar på. Här tipsar Wägar om tjänsten penno.fi där det är lätt att få en överblick. Efter någon månad kan du börja granska hur du använt dina pengar och fundera på hur en realistisk budget för just dig skulle se ut.

Matkostnaderna hör till dem som man snabbast kan påverka, till exempel genom att laga maten själv i stället för att köpa färdigmat, köpa råvaror som är i säsong och veckohandla.

– Man lär sig genom att våga börja göra. Jag rekommenderar Marthaförbundets recept, de är gjorda på förmånliga ingredienser, lätta att laga och näringsrika.

– Man kan laga större mängder på en gång och spara i kylskåp eller frys.

Här är en lista på matvaror som är bra att ha hemma i basförrådet för att inte behöva gå till butiken varje gång du ska laga mat.

SKAFFERI

 • Kaffe, te, kakao
 • Torrjäst
 • Knäckebröd, surskorpor
 • Grötflingor
 • Mjöl
 • Korn, ris, pasta
 • Linser, bönor, ärter
 • Socker, salt
 • Kryddor
 • Tomatkross
 • Olja

KYLSKÅP

 • Mjölk
 • Mejeriprodukter
 • Ägg
 • Potatis, rotsaker, lök
 • Grönsaker enligt säsong

Försäkringar och buffert

Den som flyttar hemifrån behöver också teckna olika avtal – till exempel internetanslutning och försäkringar.

– Här lönar det sig att konkurrensutsätta och inte ta första bästa abonnemang. Du är ju intresserad av vad du får för dina pengar.

Hemförsäkring, olycksfallsförsäkring och eventuellt reseförsäkring behövs.

– Banker och försäkringsbolag brukar ofta samla dem i lite förmånligare ungdomsförsäkringspaket.

Att spara pengar för framtiden är kanske inte det första man tänker på som studerande, men Mia-Maja Wägar säger att det kan vara betydelsefullt att spara också små summor när man gör det regelbundet. Det gör att du bygger upp en buffert för oförutsedda utgifter.

– Få in vanan att lägga en liten summa åt sidan varje månad, även om det bara skulle handla om fem euro.

Erika Rönngård
Helene Liljeström tycker att citatet vid domkyrkan
är väldigt väl valt. På svenska lyder motsvarande bibelställe: ”Jag skall ge er en framtid och ett hopp.”

hopp. Det är okej att vi oroar oss, men Gud har lovat oss ett hopp och en framtid. De orden tröstar Helene Liljeström som tar över som kyrkoherde i Matteus församling en höst när det är svårt att planera för framtiden. 16.9.2020 kl. 00:01
Johan Westerlund är kyrkoherde i Johannes församling. Hans favoritplats i stan: olika kaféer runt järnvägsstationen.

Kyrkflytt. "Om vi inte kan fira gudstjänst, lovsjunga, lyssna och be, så upphör vi att existera som församling." 16.9.2020 kl. 00:01

mathjälp. Helsingfors-hjälpen avslutades för att behoven inte längre ser likadana ut som i våras. Men församlingarna erbjuder fortfarande mathjälp och samtalsstöd, och dörrarna till de gemensamma måltiderna har öppnats på nytt. 16.9.2020 kl. 00:01
Sonja Jakobsson känner redan att hon är på rätt plats som studentpräst.

studentpräst. Sonja Jakobsson är ny studentpräst i Helsingfors. Hon vill erbjuda en prestationsfri zon där man kan prata om vad som helst och finns till för både studerande och personal på högskolor och universitet. 2.9.2020 kl. 00:01
Daniela Strömsholm är musikledare i Matteus församling. Hennes favoritplats i stan: "I mina löpskor på Blåbärslandet, med utsikt över vattnet och Helsingfors. Där uppfylls jag av tacksamhet och frihet och känslan av att det här är min stad."

föräldraskap. "Det här är hennes första hjärtesorg och jag vet att det inte är den sista." 2.9.2020 kl. 00:01
Maria Sten är präst och jobbar som sakkunnig i frågor som rör vuxna i kyrkan och kultur.

Kolumn. Under en av mina promenader i sommar slog jag in på en väg jag inte gått förut. Jag hade sett den, men tänkt att den inte skulle leda någonstans. Men vägen var ingen återvändsgränd utan ledde mig in i ett skönt och vackert område. Dofterna från blommor var ”öronbedövande”, fågelkonserten likaså. 20.8.2020 kl. 15:58

Höstens grupper. Församlingens gruppverksamhet för olika åldrar startar igen. 20.8.2020 kl. 15:47
Söndagen den 6 september klockan 11 blir det en tvåspråkig invigningsgudstjänst på Heikasvägen 7.

Johannes församling. S:t Jacobs kyrka på Drumsö stänger för renovering och under de närmaste två åren flyttas verksamheten till Heikasvägen 7. Eftisverksamhetens behov har varit viktiga under planeringen av flytten. 20.8.2020 kl. 11:40
Sju månaders arbetslöshet gav Mikaela Steffansson möjlighet att fundera över hur hon ville att livet skulle se ut.

Arbetslöshet. Att vara arbetslös lärde Mikaela Steffansson hur prestationsinriktade vi är. Vi har svårt att veta hur vi ska inleda samtalet om vi inte pratar jobb. 5.8.2020 kl. 08:00
Nicolina Grönroos, Louise Häggström och Andreas Lundgren poddar tillsammans.

podcast. De drömde om att starta en podd, och undantagsvåren blev en spark i baken. Nu pratar de om allt som hör livet till i podden Typ livet. 4.8.2020 kl. 07:00
Slutet nått