Höstens grupper i kyrkan – hittar du något som passar dig?

Höstens grupper.

Församlingens gruppverksamhet för olika åldrar startar igen.

20.8.2020 kl. 15:47

KÖRER

Nytt körsamarbete: Från och med i höst samarbetar Furahakören med Johannes församling. Dirigenter är Fiona Chow och Anna Maria Böckerman. Kören har medlemmar i hela Borgå stift och är inriktad på mission. Det betyder att vi sjunger sånger från hela världen. Vi övar varannan lördag i Hörnan (Högbergsg. 10) kl. 10–14. Nya och återvändande sångare är välkomna med! Här är de planerade övningsdatumen: 26.9, 10.10, 24.10, 7.11, 21.11, 5.12. Utöver det tillkommer ett till två uppträdanden.

Lovsångsgrupp i Petrus: Lovsångsgrupper är med och sjunger under Förbön och Tack-kvällen. Kom med och delta ifall du gillar att sjunga. Lovsångsgruppen övar kl. 18 varannan tisdag samma kväll som förbönskvällarna i Munksnäs kyrka (Tegelst. 6).

Petrus Vokalensamble: Ifall du sjungit i kör tidigare är detta för dig. Onsdagar kl. 19 i Petruskyrkan (Skogsbäcksv. 15).

Matteus kyrkokör: Tisdagar kl. 18.30-21 i Matteuskyrkan (Åbohusvägen 3). Kören är en klassisk kyrkokör som sjunger de gamla klassiska kyrkomusikverken och även nyare, utmanande musik från vår egen tid. Erfarenhet av körsång är önskvärd.

Vår ton: Onsdagar kl. 15.45-16.30 i Matteuskyrkan (Åbohusvägen 3). Kören för dig som aldrig sjungit i kör eller tror dig inte kunna sjunga.

BARN OCH FAMILJER

Familjekväll: måndagar kl. 16.30–18.30 i Hörnan. Se nedan!

Öppen gemenskap: För barn i alla åldrar tillsammans med en vuxen onsdagar kl. 10–12, Heikasvägen 7, Drumsö. Kaffe, smörgås och varierande program beroende på gruppens önskan. Start 2.9 i de nya lokalerna, förutsatt att de är tillgängliga.

Babyrytmik: Tisdagar kl. 10–12 i Hörnan (Högbergsg. 10) tillsammans med en vuxen. Sångstund för de yngre barnen (2–8 mån) kl. 10 och för de äldre barnen (8–12 mån) kl. 11. Anmälan till heidi.aberg@evl.fi.

Musiklek: Tisdagar kl. 13.30 i Bokvillan (Tavastv. 125) för 0–3-åringar tillsammans med en vuxen. Ingen anmälan behövs.

Babyrytmik: Fredagar kl. 10 i Hörnan (Högbergsg. 10) för de allra minsta (ca 2–7 mån) tillsammans med en vuxen. Gruppen erbjuder lugn & trygghet för barnen. Anmälan till heidi.aberg@evl.fi. Deltagarantalet är begränsat.

Musiklek: Fredagar kl. 11 i Hörnan (Högbergsg. 10) för 1–5-åringar tillsammans med en vuxen. Ingen anmälan behövs.

Musiklek: Måndagar kl. 10 på Heikasvägen 7, Drumsö, för 0–3-åringar tillsammans med en vuxen. Start 31.8 förutsatt att de nya lokalerna är tillgängliga då. Se uppdateringar på Johannes församlings hemsida.

Baby- och knatterytmik: Tisdagar i Matteuskyrkan (Åbohusv. 3). Knatterytmik (1-4 år) Klapp & Klang kl. 10 Babyrytmik (0-1 år) Gung & Sjung kl. 11. Vi sjunger en halv timme och efteråt finns det möjlighet att umgås över en kopp kaffe. Ingen förhandsanmälan krävs!

Musiklek i Malms kyrka: (Kommunalv. 1), tisdag kl. 10 fr.o.m. 8.9 och Hagasalen (Vesperv. 12), torsdag kl. 10 fr.o.m. 10.9. Hör mer på Facebook i Petrus Kidz-gruppen som har roliga videor, andakter och tankar för barnfamiljer.

SAMTAL OCH GEMENSKAP

Samtalsgruppen Bibel, tro & tvivel: I Hörnan (Högbergsg. 10) måndagar kl. 18 är till för dig som vill läsa, diskutera och möta andra människor. Vi träffas fem gånger under höstterminen – 24.8, 14.9, 12.10, 9.11 och 1.12. Gruppen är öppen för alla och ingen förhandsanmälan behövs.

Stickklubben: Varannan torsdag (udda veckor) kl. 11-13 i Matteuskyrkans Olavussal (Åbohusv. 3). Start 10.9. I Matteus stickklubb får man sticka eller virka, eller handarbeta det man vill. Vi stickar exempelvis babysockor åt församlingens nyfödda barn.

KURSER

Alpha: Alpha är ett tillfälle att utforska livet och tron under 10 kvällar med middag, videoföreläsning och samtal. Kursen är för alldeles vanliga människor, oberoende av tidigare kunskap eller bakgrund. Tisdagar kl. 18 i Petruskyrkan (Skogsbäcksv. 15), start 22.9. Anmälan till Petrus kansli, eller dyk upp på första träffen.

Sorgekursen – Vägen vidare: En sex kvällars kurs, varannan onsdag i Petruskyrkan (Skogsbäcksv. 15), för alla som förlorat någon, nyligen eller för lång tid sedan. En livskamrat, en förälder, en vän, ett barn. Vi börjar varje kväll med kaffe/te och tilltugg, ett kort föredrag och möjlighet till samtal i mindre grupper. Du är varmt välkommen med som du är. Kursen är baserad på kristna värderingar men passar bra för alla oberoende av åskådning och oberoende av var du bor. Kursen börjar onsdag 7.10 kl. 18.

Stanna hemma om du har symptom, även om de är lindriga. Kom ihåg handhygienen. Ändringar i programmet kan förekomma.

Erika Rönngård
Helene Liljeström tycker att citatet vid domkyrkan
är väldigt väl valt. På svenska lyder motsvarande bibelställe: ”Jag skall ge er en framtid och ett hopp.”

hopp. Det är okej att vi oroar oss, men Gud har lovat oss ett hopp och en framtid. De orden tröstar Helene Liljeström som tar över som kyrkoherde i Matteus församling en höst när det är svårt att planera för framtiden. 16.9.2020 kl. 00:01
Johan Westerlund är kyrkoherde i Johannes församling. Hans favoritplats i stan: olika kaféer runt järnvägsstationen.

Kyrkflytt. "Om vi inte kan fira gudstjänst, lovsjunga, lyssna och be, så upphör vi att existera som församling." 16.9.2020 kl. 00:01

mathjälp. Helsingfors-hjälpen avslutades för att behoven inte längre ser likadana ut som i våras. Men församlingarna erbjuder fortfarande mathjälp och samtalsstöd, och dörrarna till de gemensamma måltiderna har öppnats på nytt. 16.9.2020 kl. 00:01
Sonja Jakobsson känner redan att hon är på rätt plats som studentpräst.

studentpräst. Sonja Jakobsson är ny studentpräst i Helsingfors. Hon vill erbjuda en prestationsfri zon där man kan prata om vad som helst och finns till för både studerande och personal på högskolor och universitet. 2.9.2020 kl. 00:01
Daniela Strömsholm är musikledare i Matteus församling. Hennes favoritplats i stan: "I mina löpskor på Blåbärslandet, med utsikt över vattnet och Helsingfors. Där uppfylls jag av tacksamhet och frihet och känslan av att det här är min stad."

föräldraskap. "Det här är hennes första hjärtesorg och jag vet att det inte är den sista." 2.9.2020 kl. 00:01
Det går att spara pengar genom att laga maten själv, storhandla och lägga upp ett basförråd av matvaror. Att laga mat är något man lär sig genom att pröva sig fram – våga testa!

studieliv. För många innebär studietiden att man flyttar hemifrån och ska lära sig att få vardagen i det egna hemmet att fungera. Marthaförbundets ekonomirådgivare Mia-Maja Wägar tipsar om hur man styr upp vardagen. 2.9.2020 kl. 00:01
Maria Sten är präst och jobbar som sakkunnig i frågor som rör vuxna i kyrkan och kultur.

Kolumn. Under en av mina promenader i sommar slog jag in på en väg jag inte gått förut. Jag hade sett den, men tänkt att den inte skulle leda någonstans. Men vägen var ingen återvändsgränd utan ledde mig in i ett skönt och vackert område. Dofterna från blommor var ”öronbedövande”, fågelkonserten likaså. 20.8.2020 kl. 15:58
Söndagen den 6 september klockan 11 blir det en tvåspråkig invigningsgudstjänst på Heikasvägen 7.

Johannes församling. S:t Jacobs kyrka på Drumsö stänger för renovering och under de närmaste två åren flyttas verksamheten till Heikasvägen 7. Eftisverksamhetens behov har varit viktiga under planeringen av flytten. 20.8.2020 kl. 11:40
Sju månaders arbetslöshet gav Mikaela Steffansson möjlighet att fundera över hur hon ville att livet skulle se ut.

Arbetslöshet. Att vara arbetslös lärde Mikaela Steffansson hur prestationsinriktade vi är. Vi har svårt att veta hur vi ska inleda samtalet om vi inte pratar jobb. 5.8.2020 kl. 08:00
Nicolina Grönroos, Louise Häggström och Andreas Lundgren poddar tillsammans.

podcast. De drömde om att starta en podd, och undantagsvåren blev en spark i baken. Nu pratar de om allt som hör livet till i podden Typ livet. 4.8.2020 kl. 07:00
Slutet nått