Nicolina Grönroos, Louise Häggström och Andreas Lundgren poddar tillsammans.
Nicolina Grönroos, Louise Häggström och Andreas Lundgren poddar tillsammans.

De pratar om allt som hör livet till i podden "Typ livet"

podcast.

De drömde om att starta en podd, och undantagsvåren blev en spark i baken. Nu pratar de om allt som hör livet till i podden Typ livet.

4.8.2020 kl. 07:00

De hade lekt med tanken på att starta en podd sedan hösten, men det var under coronavåren den kom igång.

– När undantagstillståndet kom tänkte vi att det är många som sitter ensamma hemma just nu och om vi börjar podda når vi jättemånga människor, säger Nicolina Grönroos.

Listen to "Typ Livet" on Spreaker.

Hon är ungdomsarbetsledare i Johannes församling och gör Typ livet-podden tillsammans med Andreas Lundgren, tidigare studentpräst och numera församlingspastor i Borgå svenska domkyrkoförsamling, och Louise Häggström, informatör i Johannes församling.

– Som studentpräst jobbade jag också med unga vuxna-arbetet i Helsingfors. Jag ville vara med och göra podden för att jag tyckte att den var en rolig idé, säger Lundgren.

I och med hans byte av jobb görs podden som ett samarbete mellan Johannes församling och Borgå svenska domkyrkoförsamling.

Den främsta målgruppen är unga vuxna i Helsingfors, men trion tror att podden kan ge något även åt dem som hör till en annan åldersgrupp eller bor på en annan ort.

– Vi är ju själva unga vuxna, så vi tänker att det är den målgrupp podden tilltalar allra mest. Vi pratar om allt möjligt, om aktuella ämnen. Vi har ett större tema varje gång, vi har till exempel pratat om studier, rasism och sårbarhet, säger Häggström.

– Det är både lättsamma saker, delande av sånt vi tänkt på och har på gång och sedan mera ingående snack om det aktuella temat, säger Lundgren.

I kommande avsnitt kommer de bland annat att prata om mens, artificiell intelligens och om föräldraskap.

– Ingen av oss är förälder, därför bjuder vi in en gäst som får berätta mer om det – på samma sätt som när vi gjorde avsnittet om rasism, säger Häggström.

Lyssnarrespons välkommen

Tröskeln för vilka ämnen som kan tas upp i podden vill de hålla låg.

– Vi vill inte tänka ”vi är kristna och det här är kyrkans podd så då kan man inte prata om det här”. Vi kan prata om vad som helst, säger Häggström.

– Jag ser vår podd som en kyrklig podd som omfamnar tanken att allt är sammankopplat. Allt som händer i livet är sammankopplat med vår tro och kyrklighet, säger Lundgren.

Målet just nu är att göra så många avsnitt att det känns som en säsong.

– En rejäl näve med avsnitt, och sedan får vi utvärdera hur fortsättningen blir, säger Lundgren. I och med hans byte av arbetsplats kommer podden i fortsättningen att göras i samarbete mellan Johannes församling och Borgå svenska domkyrkoförsamling, där Lundgren numera jobbar som församlingspastor.

Att spela in podden beskriver de som en spännande, lärorik och rolig upplevelse.

– Det är skönt att vi inte sänder live, så man kan ta om saker, säger Grönroos.

Lyssnarresponsen är viktig. Inför poddstarten gjorde de en liten enkät för att ta reda på vad folk ville lyssna på och utgick sedan från den när de började planera avsnitten.

– Vi har inte träffat så mycket människor under våren, så det är svårt att veta om folk gillat podden eller inte, säger Grönroos.

– Man får jättegärna höra av sig till oss och ge respons eller berätta vilka ämnen man skulle vilja höra mer om i podden. E-posta oss på typlivetpodden@gmail.com!

Typ livet hittas bland annat på Spotify och Spreaker – men också på Johannes församlings hemsida.

Erika Rönngård
Katarina Gäddnäs, Sören Lillkung, Silja Sahlgren-Fodstad och Jani Edström diskuterade vilka krockar som uppstår när kyrkan möter konsten. Undergräver det trovärdigheten som konstnär eller kritiker att vara troende?

Konst. – Mycket hellre analyserar jag en film som handlar om tvivel jämfört med en färdigtuggad berättelse om tro, säger filmkritikern Silja Sahlgren-Fodstad. 5.2.2024 kl. 15:15

Kolumn. Vad får dig att orka? Orka med vardagen och brådskan, eller det långa ensamma veckoslutet? Vad får dig att orka när du inte kan undvika de dagligen återkommande deprimerande nyheterna om allt elände i världen? 5.2.2024 kl. 15:09

HALLÅ DÄR. Onsdagen den 14.2 firar vi vändagen. 5.2.2024 kl. 15:04

HALLÅ DÄR. Hon är ny ungdomsarbetare i Johannes församling. 22.1.2024 kl. 08:00
Pauliina Kittilä är konstnär och jobbar som informatör i Petrus församling.

Kolumn. Hur mår ditt hjärta? Jag tycker vi borde börja ställa den frågan åt oss själva och varandra oftare. 22.1.2024 kl. 08:00
Välkomna till vardagsrummet! Hälsar projektansvariga Gun Geisor och församlingsrådsmedlem Pia Öhman, som är glada åt ny verksamhet på en nygammal plats på församlingens område.

Helsingfors. I dagens samhälle är verksamhet där olika generationer möts viktig, säger Pia Öhman, medlem i Johannes församlingsråd. Men sådana mötesplatser finns det inte många av. Där kan församlingen göra en stor insats. 22.1.2024 kl. 08:00
Laura Leipakka vill fira jul med gudstjänst på julaftonskvällen, Patrick Koski längtar efter gemenskap och brädspel.

Helsingfors. Laura Leipakka ser fram emot en fridfull jul ensam i stan. Patrick Koski satsar fullt ut på gemenskap. 18.12.2023 kl. 08:00

Kolumn. Vet du vad ordet ”oväld” betyder? Eftersom du läser KP har du säkert hört eller läst juldagens profetia ur profeten Jesajas bok många gånger. Orden blir bekanta och hör till julbönen, men deras exakta innebörd känns ofta inte så viktig. I år lyser ändå Jesaja-textens ord som neonljus: med oväld skipar han rätt åt de fattiga i landet. 18.12.2023 kl. 08:00

HALLÅ DÄR!. Han firar i år juldagen i Petruskyrkan med julgröt och julsånger. 18.12.2023 kl. 08:00

matteus. De övar inför luciadagen tillsammans med sin kör. – Vi har nog varit med i luciatåget förut som tärnor, en gång blev jag nästan lucia på dagis, berättar Isabella Tran. 4.12.2023 kl. 00:00

Kolumn. Gör porten hög, gör dörren bred – tiden före och omkring jul fylls våra kyrkor med advents- och julmusik. 4.12.2023 kl. 00:00
Kororgeln i Johanneskyrkan hör till en av många orglar i Finland som Sixten Enlund varit med om att jobba fram. Piporna är handmålade och går i samma färgskala som kyrkorummet ursprungligen målats i.

Helsingfors. Under Sixten Enlunds drygt 50 år som kyrkomusiker har han fått se både vigslarna och de övriga förrättningarna ändra karaktär. ”Men sorgen vid jordfästningarna är fortfarande densamma. 4.12.2023 kl. 00:00

julkalender. – För mig behövs både mys och mening, annars blir det inte jul, säger Maria Sundblom Lindberg, som i år skrivit texterna till adventskalendern som kommer med KP till församlingsmedlemmarna i Helsingfors, Esbo, Vanda, Grankulla och Borgå. 20.11.2023 kl. 08:00

Kolumn. Har också du någon gång tänkt att du ska stilla dig inför julen? Vänta på den, ta in budskapet, erfara det. 20.11.2023 kl. 08:00

HALLÅ DÄR. Hon brukar spela ängel i församlingens julvandring för barn i Johanneskyrkan. 20.11.2023 kl. 08:00