Vardagssamtal och livsfrågor

Alphakurs.

Nyfikenhet och sökandet efter gemenskap ledde dem till Alphakursen. Båda har de uppskattat att diskussionsklimatet är öppet och att man får komma som den man är.

22.8.2019 kl. 11:00

Patrik Hoving blev nyfiken på Alphakursen i samband med den yngsta dotterns konfirmation. Besöket på konfirmationslägret på Lekholmen väckte minnen från hans egen ungdomstid.
– Efter min egen konfirmation fick jag en känsla för gemenskapen på Lekholmen och i dåvarande Lukas församling. Daniel Björk talade också med konfirmandernas föräldrar om Alphakursen och sade att den passar för den som funderar på livsfrågor.

Patrik Hoving. Foto: Privat.

Också Sonja Ollas-Airinen anmälde sig till Alphakursen av nyfikenhet och för att hon sökte en gemenskap.
– Jag hade just flyttat till Helsingfors och jag ville bekanta mig med den församling jag tillhör. Jag ville hitta en grupp för att diskutera tro och ville veta hur en församling fungerar i modern tid.
Sonja Ollas-Airinen fick nya vänner genom kursen.
– Jag blev förundrad över att det finns så många människor i min egen ålder som pratar svenska i Helsingfors, och att jag inte träffat dem tidigare.

Sonja Ollas-Airinen. Foto: Eva Persson.

Både Patrik Hoving och Sonja Ollas-Airinen har uppskattat Alphakvällarnas upplägg – att man inleder varje träff genom att äta tillsammans och tala om hur dagen varit och att man får komma som den man är och med de frågor man har.
– Deltagarna hade olika bakgrund hade olika tankar om de frågor som togs upp. Alla är välkommna, man får vara ateist, agnostiker eller kristen. Det här tycker jag är viktigt, att ingen behöver vara rädd för att komma med sina tankar, säger Hoving.


Fortsatt gemenskap

Hoving beskriver träffarna som att halva tiden går åt till vanligt umgänge som sedan följs av att man ser en film som presenterar dagens frågor och efteråt diskuterar dem.
– Jag har alltid varit intresserad av hur människor hanterar svårigheter. På kursen diskuterade vi teman teman som människolivet handlar om, säger Ollas-Airinen.
– Det jag sökte, den gemenskap som jag anade fanns i församlingen – den hittade jag på Alphakursen. Det var en jättefin stämning i den brokiga skara av människor som var med.
Båda två har efter Alphakursen hittat en fortsatt gemenskap genom församlingens hemgrupper.

Vad är Alpha?

  • Alphakursen är en introduktionskurs till kristen tro som skapades i den anglikanska församlingen Holy Trinity Brompton i London i början av 1980-talet. I dag finns Alpha i 170 länder och på 120 språk. Sedan starten har 24 miljoner människor gått en Alphakurs.
  • I höst ordnas en Alphakurs i Petruskyrkan (Skogsbäcksvägen 15) onsdagar kl. 18 med start den 25.9. Kursen är kostnadsfri.
    Anmäl dig eller ställ frågor genom att e-posta rebecka.bjork@evl.fi
Erika Rönngård
Anne Koivula blev först jurist och sedan präst.

Barn i kyrkan. Anne Koivula är ny präst i Petrus församling. Hon vill ge barnen plats i gudstjänsten så att de ska få känna att de är en del av kyrkans familj. 17.10.2019 kl. 00:01
Du kan dela ljusbilder under hashtaggen #delaljus.

hopp. Dagarna blir mörkare, men när timmarna med dagsljus blir allt färre vill kyrkan ta fasta på att vi kan dela ljus och hopp med varandra. 17.10.2019 kl. 00:01
Louise Häggström jobbar som informatör i Johannes församling. Hennes favoritplats i stan är någonstans vid havet.

Saknad. "Kan man sakna något man aldrig haft?" 17.10.2019 kl. 00:01
Syskonen Christel och Robin Runne har båda två döpts inför sina respektive konfirmationer. Konfirmationen var ändå en större grej, säger de.

konfirmation. Om man inte blivit döpt som barn men ändå vill gå på konfirmandläger – hur gör man då? Det korta svaret på frågan är: anmäl dig till konfirmandundervisningen. 3.10.2019 kl. 10:39
Rofa Blauberg är lärare i modersmål och litteratur. Hans favoritplats i stan är den gamla turbåtsbryggan nära Humleuddsvägen på Degerö.

Studentskrivningar. "Ett L i franska eller ett A i matematik beskriver en enstaka prestation, men missar nästan allt det som är viktigt på riktigt." 3.10.2019 kl. 10:01

sparkrav. Ungdomarna i Matteus församling är djupt besvikna över församlingsrådets beslut att skära i ungdomsverksamheten. 3.10.2019 kl. 09:00
Svamprisotto och sallad med lyxig känsla på Snellu Café.

Matsvinn. Waste & Feast-serveringarna omvandlar matsvinn till måltidsgemenskap. Vi testar hur det fungerar att äta lunch (och mellanmål) på mat som räddats innan den hamnade i soporna. 3.10.2019 kl. 09:27
"Det tog länge innan jag kom fram till att ljuset är lika verkligt som mörkret", säger Susanne Ringell.

Helsingfors . Kan orden överbrygga vår ensamhet? Medan höstmörkret sänker sig över staden delar författarna Tua Forsström och Susanne Ringell tankar och texter om saknad, ensamhet och längtan. 1.10.2019 kl. 17:33
– I sin allra enklaste form är en ängel en budbärare. Det är någon annan än ängeln som är källa till budskapet, säger Stefan Forsén.

änglar. Alla människor kan säkert beskriva budskap som de på olika sätt fått som en sorts änglanärvaro i sina liv, säger Stefan Forsén. 25.9.2019 kl. 10:00

ensamhet. Ensamheten gör ont i själen och är en hälsorisk. Nu sträcker Johannes församling ut sina händer, frågar ”Var är du?” och vill nå de ensamma. 19.9.2019 kl. 00:01
Slutet nått