Vardagssamtal och livsfrågor

Alphakurs.

Nyfikenhet och sökandet efter gemenskap ledde dem till Alphakursen. Båda har de uppskattat att diskussionsklimatet är öppet och att man får komma som den man är.

22.8.2019 kl. 11:00

Patrik Hoving blev nyfiken på Alphakursen i samband med den yngsta dotterns konfirmation. Besöket på konfirmationslägret på Lekholmen väckte minnen från hans egen ungdomstid.
– Efter min egen konfirmation fick jag en känsla för gemenskapen på Lekholmen och i dåvarande Lukas församling. Daniel Björk talade också med konfirmandernas föräldrar om Alphakursen och sade att den passar för den som funderar på livsfrågor.

Patrik Hoving. Foto: Privat.

Också Sonja Ollas-Airinen anmälde sig till Alphakursen av nyfikenhet och för att hon sökte en gemenskap.
– Jag hade just flyttat till Helsingfors och jag ville bekanta mig med den församling jag tillhör. Jag ville hitta en grupp för att diskutera tro och ville veta hur en församling fungerar i modern tid.
Sonja Ollas-Airinen fick nya vänner genom kursen.
– Jag blev förundrad över att det finns så många människor i min egen ålder som pratar svenska i Helsingfors, och att jag inte träffat dem tidigare.

Sonja Ollas-Airinen. Foto: Eva Persson.

Både Patrik Hoving och Sonja Ollas-Airinen har uppskattat Alphakvällarnas upplägg – att man inleder varje träff genom att äta tillsammans och tala om hur dagen varit och att man får komma som den man är och med de frågor man har.
– Deltagarna hade olika bakgrund hade olika tankar om de frågor som togs upp. Alla är välkommna, man får vara ateist, agnostiker eller kristen. Det här tycker jag är viktigt, att ingen behöver vara rädd för att komma med sina tankar, säger Hoving.


Fortsatt gemenskap

Hoving beskriver träffarna som att halva tiden går åt till vanligt umgänge som sedan följs av att man ser en film som presenterar dagens frågor och efteråt diskuterar dem.
– Jag har alltid varit intresserad av hur människor hanterar svårigheter. På kursen diskuterade vi teman teman som människolivet handlar om, säger Ollas-Airinen.
– Det jag sökte, den gemenskap som jag anade fanns i församlingen – den hittade jag på Alphakursen. Det var en jättefin stämning i den brokiga skara av människor som var med.
Båda två har efter Alphakursen hittat en fortsatt gemenskap genom församlingens hemgrupper.

Vad är Alpha?

  • Alphakursen är en introduktionskurs till kristen tro som skapades i den anglikanska församlingen Holy Trinity Brompton i London i början av 1980-talet. I dag finns Alpha i 170 länder och på 120 språk. Sedan starten har 24 miljoner människor gått en Alphakurs.
  • I höst ordnas en Alphakurs i Petruskyrkan (Skogsbäcksvägen 15) onsdagar kl. 18 med start den 25.9. Kursen är kostnadsfri.
    Anmäl dig eller ställ frågor genom att e-posta rebecka.bjork@evl.fi
Erika Rönngård
Klientkontakterna har ökat med en ungefär en tredjedel under de senaste månaderna, många nya klienter har tagit kontakt.

diakoniarbete. Helsingforsarna mår sämre på grund av coronasituationen, det syns i församlingarnas diakoniarbete. 26.5.2020 kl. 15:48
Även denna sommar blir det konfirmandläger på Lekholmen – fast med vissa begränsningar.

konfirmandläger. I början av juni öppnar Lekholmen – men bara för konfirmandlägren. På grund av restriktionerna blir det inga besöksdagar och ingen öppen verksamhet. 18.5.2020 kl. 13:28
Hanna Wiik jobbar som modersmålslärare vid ett gymnasium i huvudstadsregionen. Hennes favoritplats i stan är Sveaborg.

vardagsmöten. "Under hela den här märkliga tiden har jag konstant bett Gud: fyll min vardag med liv." 19.5.2020 kl. 00:01

telefonsamtal. Varsågod, här kommer Kyrkpressens ring-bingo! Spela ring-bingo och fundera på vems ensamhet du kan lindra för en stund genom ett telefonsamtal. 19.5.2020 kl. 00:01
Monica Heikel-Nyberg är kaplan i Johannes församling. 

fadderskap. "En alldeles egen vän, med ett livslångt uppdrag att finnas till hands med råd och dåd, som Guds utsträckta armar." 6.5.2020 kl. 00:01

fadderdagen. Fyra personer berättar om hur man kan vara fadder – och om hur man umgås med sitt fadderbarn i coronatider. 6.5.2020 kl. 00:00
De senaste deltagarna i Transform, från vänster: Johan Myrskog, Elias Ahlskog, Henna Ala-Keturi, ledaren Ida Pekkarinen, Matilda Enlund och Jessica Norrbäck.

Lärjungaskola. Transform är Petrus församlings lärjungaskola. Den ger deltagarna redskap att bättre förstå sin identitet i Gud och att praktisera sin tro i vardagen. 6.5.2020 kl. 00:01
Vuxenskriftskolan genomförs som samtal med en präst.

livsfrågor. Det är aldrig för sent att gå skriftskolan, och man behöver inte vara säker på att man vill bli konfirmerad för att börja. Konformationsundervisningen från vuxna utgår från konfirmandens frågor och livssituation. 22.4.2020 kl. 00:01
Tonja Paavola jobbar som som ungdomsarbetsledare i Matteus församling. Hennes favoritplats i stan är Lekholmen.

acceptans. "Det är så många 'tänk om' som varit aktuella, så många planer som gått i kras." 22.4.2020 kl. 00:01

Göra gott. Coronaviruset kom i vägen för Petrus församlings godhetshelg. I stället uppmuntrar de oss alla att sprida godhet till människor i vår närhet under hela våren. 22.4.2020 kl. 00:01
Slutet nått