Psalmen som väcker förväntan och nostalgi

psalm.

Skolavslutningsnostalgi, sommarlovsspänning och en hyllning till sommaren och Skaparen. Den blomstertid nu kommer väcker många associationer och minnen.

27.5.2019 kl. 10:53

År 1695 dök den upp i den svenska psalmboken, 1701 i den finska. Texten tillskrivs den dåvarande gotländska kyrkoherden Israel Kolmodin även om det är oklart om det verkligen var han som skrev den. Melodin är en svensk folkmelodi med okänd upphovsman.
Hos körmedlemmarna i Vår Ton som träffas för övning i Matteuskyrkan väcker psalmen många minnen.
– Den hör till våren och skolavslutningen, säger Christine Barck.
– Man visste att man hade tre månaders ledighet framför sig när man sjöng den, säger Gunn Holmgren.
– Ja, men nog kunde det vara lite vemodigt om man trivdes i skolan, säger Pia Ekman.
Nu är det länge sedan de själva gick i skolan, men Den blomstertid nu kommer sjunger de fortfarande gärna – till exempel under kantorn Niels Burgmanns ledning i Vår Ton. Fast helst skulle de sjunga den äldre versionen.


Har ni någon favoritrad i texten?
– ”Man hörer fåglar sjunga med mångahanda ljud” – man måste nästan ställa sig upp när man sjunger den, säger Pia Ekman.
– När jag var ung och gick i skolan på Drumsö hörde det till att alla elever skulle ställa sig upp när man sjöng Den blomstertid nu kommer, säger Gunn Holmgren.
– Den är en lovsång till sommaren. Varenda rad är ett tack för det som Skaparen har gjort. Jag stannar alltid upp om den spelas i radion, säger Ulla Stambej.
– Jag brukar sjunga den i bilen på sommaren, säger Krista Persson.
– Och jag brukar sjunga den med barnbarnen, säger Soili Alava.
Nina Henriksen berättar att den version som framfördes i det sista avsnittet av tv-serien 16 är hennes favorit. Ungdomsserien 16 sändes 1993 och det sista avsnittet utspelade sig just på skolavslutningen.
– Min son var med i serien och avslutningen spelades in i Lönkan. Jag satt med i publiken och tyckte att deras version av psalmen var jättefin, säger hon.


Längtar du efter att få sjunga Den blomstertid nu kommer? Onsdagen den 29.5 klockan 17 har du chansen. Under allsångsevenemanget Den blomstertid kommer till stan sjungs Den blomstertid nu kommer och andra vår- och sommarpsalmer på både finska och svenska. Den svenska allsången leds av Christer Romberg.

Erika Rönngård

Helsingfors. "Jämför dig inte med grannarna – det kan hända att deras avstånd är kortare, att deras liv ser ut på helt andra sätt än ditt eget." 18.8.2019 kl. 00:00

Helsingfors . I höst ordnar Johannes församling en bröllopsnatt – en möjlighet för alla som tänkt gifta sig att klara av det lite snabbare och med minimal planering. Det enda som behövs är festkläder och hindersprövning. 10.8.2019 kl. 13:41

Helsingfors . ”Vem kan komma?” och nio andra vanliga frågor om familjerådgivningen. 8.8.2019 kl. 00:00
– Det är fortfarande min grundtanke att förvandla orden till gärningar, att det inte bara ska se bra ut på ytan.

gemenskap. Hanna Mithiku vill att kyrkan ska leva som den lär och att förkunnelsen om alla människors lika värde ska synas i församlingsarbetet. Det har fått henne att ställa upp som förtroendevald, och i dag är hon ordförande för gemensamma kyrkofullmäktige i Helsingfors. 25.7.2019 kl. 08:30
–  Skuld och skam är frågor som kommer upp hela tiden. Inför livets största vändpunkter formas frågorna i våra innersta djup, säger Barbro Eriksson.

sjukhuspräst. I det kyliga, kliniska kaos som sjukhus och sjukdom kan innebära finns det personer som bygger altaren och andas empati. 25.7.2019 kl. 08:30
Janne Silfverberg jobbar som församlingssekreterare i Petrus församling med ekonomi, folkbokföring och personalfrågor på sitt bord.

Avkoppling. "Efter ett tag brukar jag känna trycket i själen lätta." 25.7.2019 kl. 08:30

ledarskap. Teemu Laajasalo leder ett brokigt stift där församlingarna trots sina skillnader ställer samma fråga: Hur kan vi tala om evangeliet så att det blir relevant för människor i dag? 11.7.2019 kl. 00:01
Benjamin Laustiola är den konkreta länken mellan butikernas överblivna matlager och de matserveringar och -utdelningar som församlingarna i Helsingfors ansvarar för.

mathjälp. Benjamin Laustiola misstänker att det finns många hungriga stadsbor som inte söker mathjälp fastän de borde. Nu hoppas han på bättre logistik och mindre skam kring brödköerna. 11.7.2019 kl. 00:01
Martina Harms-Aalto är medlem i Johannes församlingsråd och gemensamma kyrkofullmäktige.

ensamhet. "Vad är det vi vill säga och förmedla? Och hur kan det tänkas se ut i betraktarens öga?" 11.7.2019 kl. 00:01
Fred Wilén fascineras av berättelserna bakom gravstenarna.

jourhavande präst. I sommar har prästerna jour på begravningsplatserna i huvudstadsregionen och hoppas på att få samtala med besökare och anställda om livet, döden och allt som ryms däremellan. 27.6.2019 kl. 00:01
Slutet nått