Jaan Siitonen är mån om att ge Ellen utrymme att upptäcka världen. Han hoppas att hon ska få behålla den tillit till människor hon visar nu.
Jaan Siitonen är mån om att ge Ellen utrymme att upptäcka världen. Han hoppas att hon ska få behålla den tillit till människor hon visar nu.

Pappor: Stärk er position!

Papparoll.

Jaan Siitonen är föräldraledig av många skäl. Han vill hinna umgås med Ellen men han vill också förbättra sin position där hemma. – Jag vill inte vara en outsider.

7.3.2019 kl. 11:24

Jaan Siitonen är släktens första hemmapappa. Han tycker det är fint att verkligen få lära känna Ellen som nu är ett år och fyra månader. Hon äter ivrigt av sin pappas croissant på kaféet där vi träffas.

– Genom att vara pappaledig förbättrar jag min position där hemma. Jag är inte bara en utomstående aktör.

I hans föräldrageneration har pappan ofta varit lite mer frånvarande.

– Inte för att pappan vill det, utan för att det helt enkelt har blivit så.

Jaan Siitonen har aldrig varit rädd för att engagera sig. Redan som nittonåring var han kyrkopolitiskt aktiv i Esbo och nu är han aktiv i Arbetets vänner där han bland annat håller ett föräldrakafé. De äldre män han träffar på fritiden och via sitt jobb är nyfikna på hans ledighet.

– De säger det inte högt men de är lite avundsjuka, jag märker att det finns där omedvetet. De kanske tänker: Jag skulle också ha velat. Och det är bra! En förändring är på väg.

Bra för relationen

Han har funderat en del på vad det innebär att uppleva sin partners vardag. Innan han blev pappaledig var hans fru hemma med Ellen i ett år.

– Innan jag blev ledig visste jag inte hur intensivt det är. Jag är jättetrött efter alla dagar, och ofta känner jag att jag inte räcker till.

Han betonar att den insikten har gjort gott för deras äktenskap.

– Jag förstår min fru bättre. Vi delar på känslan.

Han har också funderat på korrelationen mellan en skilsmässostatistik på kring 50 procent och föräldraledigheter.

– Jag undrar om de som varit pappalediga löper mindre risk att skilja sig. Min magkänsla säger att det kunde vara så eftersom det ökar förståelsen mellan föräldrarna.

– Det är också viktigt att man i familjen visar äkta närhet, också mellan föräldrarna, så att det inte bara blir ett familjeföretag.

Är ekonomin avgörande?

Jaan Siitonen är en övertygad pappaledighetsambassadör men betonar att alla förstås själva ska få välja om de är pappalediga eller inte. Själv har han sparat pengar en längre tid inför ledigheten.

– Jag anser att det är en för enkel ursäkt att det skulle vara ekonomiskt omöjligt med pappaledighet. Jag vill gärna ifrågasätta lite: Om man tänker att vi ska jobba i 40 år framåt, är ett halvt år verkligen avgörande då? Varför har mamman möjlighet att stanna hemma då?

Strikt karriärmässigt tror han också att pappaledighet kan vara ett bra drag.

– Det ger en lite möjlighet att fundera vad man verkligen vill, att kanske söka nytt jobb eller utveckla sig inom något område. Dessutom kommer det att finnas fler kvinnliga chefer i framtiden som kanske ser det som en merit att man varit pappaledig.

Ulrika Hansson
I musikleken handlar miljöfostran i första hand om att förundras inför skapelsen. I början av sångstunden sjunger gruppen också igenom alla deltagarnas namn – vi är ju en del av allt vackert som Gud skapat.

Johannes. Miljöarbetet genomsyrar på ett nytt sätt verksamheten i Johannes församling. I höstas fick församlingen en ny miljögrupp, som har utarbetat en miljöplan för församlingen. 23.3.2023 kl. 09:00

KOLUM. Vad finns som grund i livet bortom den grund man tror sig stå på. Om det viktigaste, det största och värdefullaste man har tas ifrån en – vad står man då på? 23.3.2023 kl. 08:48
Pauliina Kittilä och Ida-Maria Pekkarinen stortrivdes på Snoan.

petrus. När Petrus församling ordnade retreat för unga vuxna stängde Pauliina Kittilä och Ida-Maria Pekkarinen av sina telefoner för en helg. – När en bunt fixare får åka på retreat är det som att Herrens härlighet lyser över en! 7.3.2023 kl. 00:00
Markus Andersén har följt med lägerarrangemangen i Helsingfors församlingar i 25 år.

Helsingfors. Under många år har jag haft glädjen att följa med proffs i sitt arbete, då vi utnyttjat till fullo de tjänster församlingarna erbjuder i form av läger och resor. Dels som deltagare, både som barn och vuxen, och dels som förälder till barn som deltar i verksamheten. 7.3.2023 kl. 00:00

Johannes. Oliver Österman är 18 år och nyinvald i församlingsrådet i Johannes församling. 7.3.2023 kl. 00:00

matteus. Våld förekommer i skolan, i hemmen och under hobbyerna: 54 procent av dem som går i hjälpledarutbildningen, på första eller andra året, har upplevt våld i skolan. 21.2.2023 kl. 17:15
Gatumedling är ett av koncepten som föreningen Stationen Barn utvecklat för att lösa konflikter bland unga. Föreningen är en av mottagarna av årets Gemensamt Ansvar-medel som samlas in under rubriken ”Unga i en våldsam värld”.

Helsingfors. Våldet bland unga ökar, men alla åldrar mår bra av att öva konfliktlösning. 21.2.2023 kl. 17:09

Johannes. Hon och hennes bröder ordnar en välgörenhetskonsert för Gemensamt ansvar den 26.3 kl 18 i Johanneskyrkan. 21.2.2023 kl. 17:02
Trots att Ylva von Koskull, Tuomas Metsäranta och Ben Fernström befinner sig i olika skeden av livet så känner de alla att Bibeln hjälper dem att förstå sig själva bättre.

Helsingfors. Vad händer om man läser Bibeln varje dag under ett år? 9.2.2023 kl. 12:01

KOLUM. ”Det är aldrig så bråttom att man måste springa”, lär min farmor ha sagt till min mamma när hon som 20-åring flyttade in i huset efter att hon gifte sig med pappa. Då var farmor sjuk och låg i sängen, men hörde hur mamma kom springande upp till huset. 7.2.2023 kl. 07:00

Helsingfors. – Jag har nog en passion för mitt jobb, säger Gun Geisor. Hon har jobbat med ungdomar hela sitt vuxna liv. 7.2.2023 kl. 07:00

DRUMSÖ. Under våren samtalar Sofia Torvalds med inbjudna gäster kring stora samhällsfrågor som lätt kryper under huden på oss. 24.1.2023 kl. 00:00

Helsingfors. Hon vill att församlingen ska bli en öppen famn för nyfinländare. 25.1.2023 kl. 00:00

KOLUM. I år har jag inte gjort något nyårslöfte, men när jag såg tillbaka på det år som gått funderade jag på vad jag lärt mig av det. Den kanske största lärdomen är att inte ta något för givet. 25.1.2023 kl. 00:00

JULFRED. Kan jag drömma om den i en värld där ondskan visar sitt fulaste ansikte? 21.12.2022 kl. 11:28