Camilla Pagliaroli
Bloggen:
Camilla Pagliaroli
Camilla Pagliaroli är uppvuxen i Österbotten men jobbet, livet och Gud förde henne ut i världen för drygt tio år sen. Nu njuter hon av ett långsammare familjeliv bland olivträd och vinrankor i Toscana.

Våga, vinna - gör en vit pizza!

04.05.2012 12:09
Mat och bak har alltid legat nära mitt hjärta, och här i Italien är det en dröm att kunna gå på frukt- och grönsaksmarknader och bara plocka på sig det som säsongen har att erbjuda, färskt, lokalproducerat och till bra pris. Det var en sån sak som jag inte ens tänkte på att be om, men Gud kände mitt hjärta och placerade mig i matparadiset här i Toscana! Under månadens lopp vill jag också gärna dela med mig lite av mina kulinariska äventyr här.
Inför helgen vill jag tänja på uppfattningen om hur en pizza "ska" se ut och smaka. Vi är ju vana att alltid ha tomatsås som bas, men en vit pizza kan också vara jättegod men en fyllning man gillar! Jag gjorde en med vegetarisk fyllning (foto nedan), men naturligtvis kan man sätta till t.ex. skinka eller lättfräst pancetta (baconbitar) också. Två saker att tänka på: använd rikligt med god olivolja och dränk inte pizzan i smaklös smörgåsost, utan riv hellre en mindre mängd parmesanost, så framhäver du den övriga fyllningen samtidigt.
Camillas vita pizza
Dethär behövs:
1 sats pizzadeg (recept nedan)
Exempel på fyllning: 
Tunt skivad äggplanta (som gärna får ligga och safta av sig med lite salt på en timme eller så, och vill man så skalar man den innan man skivar den, så blir det inga sega kanter)
Gröna eller svarta oliver
Gul paprika
Riven parmesanost
Lite färskmald svartpeppar
Extrajungfruolivolja
Pizzadegen - de flesta har väl sina favoritrecept på pizzadeg, och själv erkänner jag villigt att det tyska brödmixmjöl som Lidl säljer (med jäst och salt färdigt i) ofta får agera pizzabotten hemma hos oss. Jag gillar speciellt det lite mörkare mjölet med solrosfrön i, och då blandar jag alltid en matsked olivolja i smeten redan när jag rör i hop degen, och gör lite mer så det räcker till ett eller två bröd samtidigt. Den är så god att det inte gör så mycket om pizzan jäser lite i plåten också innan jag gräddar den och blir lite tjockare, tycker jag.
Men en riktig italiensk pizzadeg gör man såhär, det fick jag lära mig för 13 år sedan i Mamma Cieris kök utanför Pescara:
1/2 kg (ca 8 dl) mjöl
30 g jäst
1 1/2 - 2 dl vatten
salt
God olivolja till plåten
Tillredning:
Tillred jästdegen och låt den jäsa dragfritt i 30 minuter. Smörj en plåt med rikligt med olivolja. Bulta ut degen på plåten och sätt på fyllningen. Häll eller pensla över lite mer olivolja, speciellt kring kanterna.
Grädda i 200-225 grader ca 20 minuter.
Servera gärna med en fräsch grönsallad med goda tomater och en dressing av olja, balsamvinäger, salt och lite peppar som blandas och hälls över salladen strax innan du serverar.
Buon appetito!
Camillas vita vegetariska pizza - god även som picknickmat dagen efter!

Kultur. Sillburkar, glans och guld, en stjärna? Kom glad och hjärtevarm är en bok om julen – så som vi minns den, saknar den, söker den. 26.11.2010 kl. 00:00

Kultur. Rimstafetten slingrar vidare mellan både handfasta och livsdugliga paket. 25.11.2010 kl. 00:00

Människa. Fredrika Sundén studerar journalistik i Helsingfors och är kyrkligt förtroendevald i Pernå. De östnyländska rötterna sitter djupt liksom tron på ordets makt. 25.11.2010 kl. 00:00

Johan Sandberg. En natt som denna går mina tankar osökt till Robert Lamm, en av mina favoritlåtskrivare på sjuttiotalet. Han vakade, liksom jag, en natt och försökte vara kreativ. Fast huvudet börjar snurra och man förlorar greppet om tiden. 25.11.2010 kl. 00:00

Ledare. Ångerns roll i vår tid har krympt. Det finns inget vackert och attraktivt i den. 25.11.2010 kl. 00:00

Kyrka. De flesta som skriver ut sig ur kyrkan är unga. I svenskspråkiga församlingar är utskrivningsivern inte lika stor. 24.11.2010 kl. 00:00

Kyrka. Fattiggubben på lånemagasinets vägg i Pörtom har till ortsbornas glädje återställts efter vandaliseringen förra veckoslutet. 24.11.2010 kl. 00:00

Kyrka. Kyrkofullmäktige i Väståbolands svenska församling gav i går grönt ljus för att Pargas kyrka ska renoveras. 23.11.2010 kl. 00:00

Världen. En gammal finsk gravsten användes nyligen som parkeringshinder i ryska Viborg. 23.11.2010 kl. 00:00

Kyrka. Den här veckan torde de första Helsingforsborna som skrivit ut sig ur kyrkan under och efter oktober få ett brev från församlingen. Där får de ett tack för att de varit medlemmar och ombeds komma med respons på kyrkans arbete. 23.11.2010 kl. 00:00

Kyrka. Kyrkovalet handlade i stor utsträckning om de homosexuellas rättigheter i kyrkan. Diskussionen som föregick valet väckte medlemmarnas intresse att delta. 23.11.2010 kl. 00:00

Människa. Hufvudstadsbladets kulturchef Philip Teir skrev ut sig ut kyrkan när han fyllde 18. 20.11.2010 kl. 00:00

Kyrka. Under helgen intar den kristna ungdomsfestivalen Maata Näkyvissä Åbo. Varje år samlar evenemanget tusentals ungdomar från hela landet till konserter, verkstäder, bibelstudier och festivalstämning. 19.11.2010 kl. 00:00

Kultur. Jannike Sandström tycker att lucia ska vara en flicka, men skulle gärna ta in stjärngossar i tärnekören. 19.11.2010 kl. 00:00

Ledare. Efter åtta års diskussioner, två utredningar och två böcker har kyrkans högsta beslutande organ fattat ett beslut som synliggör de homosexuella. 18.11.2010 kl. 00:00

gospel. Vi tog oss ett snack med dirigenten Elna Romberg, och frågade hur det är att leda en gospelkör på distans. 6.4.2020 kl. 15:44

biskopens påskhälsning. Så här tänkte vi nog inte att vi skulle fira påsk. Vi blev alla begränsade på något sätt. 6.4.2020 kl. 16:55

Mansroller. Novellformatet lockade fram berättelser om att växa upp och om de spår uppväxten lämnar i oss. Axel Åhman har skrivit om människor i Österbotten som försöker leva upp till förväntningar som de tror att omgivningen ställer på dem. 7.4.2020 kl. 14:12

Påsktraditioner. Skådespelaren Tobias Zilliacus säger att det fanns en tyngd i att spela Jesus även om han inte själv är troende. Den här våren har coronaläget pausat hans arbete och påsken blir inte samma avbrott som vanligt. 7.4.2020 kl. 10:00

långfredagen. "Den här våren har vi fått avstå från mycket som vi brukar se som självklart." 7.4.2020 kl. 00:01