Som kyrkvaktmästare sköter Jan Skogberg allt från teknik och fastighetsskötsel till förrättningar och trädgårdsjobb.
Som kyrkvaktmästare sköter Jan Skogberg allt från teknik och fastighetsskötsel till förrättningar och trädgårdsjobb.

Jan Skogberg i Sibbo: "Det är ett överraskande roligt jobb"

sibbo.

Kyrkvaktmästaren Jan Skogberg förvaltar sina förfäders kyrka.

30.8.2023 kl. 15:44

I tretton år har Jan Skogberg varit kyrkvaktmästare i Sibbo. Efter att ha jobbat som hantverkare och bokbindare sökte han jobb som kyrkvaktmästare, men var inställd på att det skulle bli temporärt.

– Jag hade bara tänkt mellanlanda men blev kvar på flygplatsen. Det är ett överraskande roligt jobb, säger han.

Omväxlingen är något av det han uppskattar mest. Han tror att många av oss är gjorda för att jobba mångsidigt framför monotont, och jobbet som kyrkvaktmästare innebär både frihet och flexibilitet.

– Jag kan utnyttja allt jag tidigare lärt mig om fastighetsteknik, snickeri och ljudåtergivning i det här jobbet.

Även om han oftast ses i kostym i kyrkan innebär jobbet en hel del praktiskt arbete. Bland annat finns det tre hektar mark runtom kyrkan som ska hållas krattad, klippt och prydlig.


Mer ljud och ljus

Till de arbetsuppgifter som Jan Skogberg tycker att är roligast hör att vara med och sy ihop större helheter, att göra gudstjänsterna intressanta med mycket musik och innehåll.

Ur det perspektivet har arbetsbilden förändrats mycket de senaste åren. Förr var det första kyrkvaktmästaren gjorde inför en gudstjänst kanske att tända ljusen på altaret. Nu är det att kolla att internetuppopplingen fungerar. Men det har Jan Skogberg inget emot. Han tycker bara det är roligt med ljud, ljus och teknik.

– Församlingen vill erbjuda mer musik och livlighet. Av eget intresse har jag forskat lite. Med internet och Youtube är det ju ganska lätt. Man ska inte vara rädd utan bara hoppa i, det är roligt sen när allt lyckas.


Jordfästningar – ett jobb som ska skötas

Till de tyngre bitarna med jobbet hör alla jordfästningar.

– Ganska ofta är det människor i samma ålder som mig. Jag, som är uppvuxen på orten, är med och begraver en hel del bekanta. Det kan också vara ungdomar jag känt som plötsligt ligger här i en kista, säger han.

Samtidigt som känslorna alltid är med så har döden också blivit något av en rutin. Jordfästningarna är ett jobb som ska skötas och Jan Skogberg har lärt sig att skuffa bort de jobbiga känslorna då det krävs av honom i hans yrkesoll.

För honom är kyrkan, det som för andra är en plats för vila och stillhet, en arbetsplats. Likväl har han en särskild relation till byggnaden. Han är uppvuxen på orten och har blivit konfirmerad i kyrkan. Dessutom har hans släkt bott i Sibbo så pass länge att hans förfäder varit med och byggt Sibbo kyrka, som han i dag arbetar i.

– Ibland kan jag sätta mig ner och tänka på det. Det är en spännande byggnad som är lite av ett turistmål, och det är min uppgift att sköta om den.


Tusen personer mitt på åkern

För att vara en landsortskyrka är Sibbo kyrka stor. Den rymmer 1 000 personer. Det är något som Jan Skogberg ibland får frågor om.

– Det första folk frågar är : ”Varför har ni en så stor kyrka här på åkern?”, ”Varför i hela världen har man byggt den här våldsamma byggnaden här?”

Svaret är att den gamla kyrkan i Sibbo hade blivit för liten för församlingen. Då man byggde en ny tog man i från tårna för att inte behöva bygga ut igen. År 1885 stod kyrkan färdig.

Vid sidan av sitt jobb sysslar Jan Skogberg med fastighetsskötsel också på fritiden. Tillsammans med sambo och barn bor han i ett 60 år gammalt hus som han piffar upp bit för bit.

– Fastighetsskötsel är en passion. Tiden blir aldrig lång.

Text: Rebecca Pettersson
Foto: Mikael Grönroos