Eero Saunamäki och Päivi Vesalainen uppträder den 16 juni i Domkyrkan.
Eero Saunamäki och Päivi Vesalainen uppträder den 16 juni i Domkyrkan.

Nästan en miljon turister om året i Borgå - många droppar in till Domkyrkans musiksommar

BORGÅ.

Det är dags för sommaren med musik i Borgå domkyrka igen. Bland hundratalstusen turister som rör sig i den idylliska Gamla stan droppar många in tillsammans med ortsbor och församlingsmedlemmar till orgelkvarter och konserter.

9.6.2022 kl. 10:26

Ibland kan det vara upp till 200 personer i Domkyrkan så det gäller att vara förberedd, säger kantorerna Reidar Tollander, Eric-Olof Söderström och Anne Hätönen.

Sommarmusiken i Domkyrkan har kört i gång med de traditionella orgelkvarterna. Från den 2 juni hålls orgelkvarter vid lunchtid tisdagar och torsdagar ända till slutet av augusti.

Dessutom hålls kvällskonserter torsdagkvällar ända fram till skolstarten i början av augusti.

Gamla stan i Borgå har närmare en miljon turister och många hittar också musikutbudet i kyrkan.

Torsdagen den 9 juni uppträder sopranen Pauliina Kallio och Anne Hätönen på orgel. Dessutom medverkar kören Ensemble del Duomo som består av yrkesmusiker från de östnyländska församlingarna.

– Det blir orgel- och körmusik från Danmark, Buxtehude, Lewkowitch och Lauridsen. Det är många stora namn som har vistats någon tid i Danmark, säger Eric-Olof Söderström.

Så blir det också två danska aftonpsalmer som är mycket populära i Danmark, men relativt okända i Finland.

Ensemble del Duomo har sin lilla historia som en kör som sattes samman som ad hoc-kör för att följa med den dåvarande Borgåbiskopen för hans besök till Rom och Vatikanen 2015.

– Vi behöver ju inte så många övningar, eftersom vi jobbar på vårt gemensamma språk som är noter, säger Eric-Olof Söderström.

Gruppen är också mera ett varumärke, som inte alltid nödvändigtvis uppträder i samma samma sammansättning, lite som hockeykedjor, förklarar kantorerna.

Den skickliga blockflöjtisten Eero Saunamäki och Päivi Vesalainen uppträder den 16 juni då Domkyrkan får användning för cembalon hon ska spela på.

På programmet står mest 1500- och 1600-talsmusik. Den mångsidiga Saunamäki har också andra meriter och är ”känd från tv” som saxofonist i Kaartin Combo vid självständighetsbalen på presidentens slott.

Torsdagskonserterna har också lokalt samarbete med bland annat Emsalö musikfestival med en konsert den 21 juli med Linda Hedlund som orkestersolist på violin och Gordana Nedelkovska på oboe.

Två proffsmusiker som arbetar som lärare vid musikinstitutet i Borgå har sin egen konsert den 28 juli när Heikki Hämäläinen uppträder på cello med Nina Meyke på piano.

Domkyrkan i Borgå har haft sitt sommarprogram sedan 1978 då kyrkan fick sin nuvarande orgel.

- - -

KVÄLLSKONSERTER
I BORGÅ DOMKYRKA

torsdagar kl. 19

To 9.6. Ensemble del Duomo, sångensemble, Pauliina Kallio, sopran, Anne Hätönen, orgel. Buxtehude-Lewkowitch-Lauridsen. Dansk orgel- och körmusik.

To 16.6. ”Sommarkvällens virvlande toner” Eero Saunamäki, blockflöjt, Päivi Vesalainen,
cembalo.

To 23.6. Sarastus, finländsk jazz med etnoinfluenser

To 30.6. Jarkko Yli-Annala, orgel, kantor i Porvoon suomalainen seurakunta.

To 7.7. Bålder-kvartetten, internationell kvartett för kammarmusik med rötter i Kuhmo

To 14.7. Matti Vaakanainen, orgel, kantor i Domkyrkan i Helsingfors

To 21.7. La Tempesta, dir. Claude Villaret, Gordana Nedelkovska, oboe, Linda Hedlund, violin. I samarbete med Emsalö musikfestival

To 28.7. Heikki Hämäläinen, cello , Nina Meyke, piano. I samarbete med Borgånejdens musikinstitut, där artisterna är lärare.

To 4.8. Janne Oksanen, piano, finländsk musiker, komponist och pedagog

ORGELKVARTER
I DOMKYRKAN

tisdagar och torsdagar kl. 12

Domkyrkans kantorer spelar lunchmusik 2 juni – 30 augusti

FRITT INTRÄDE, PROGRAMBLAD 5 €.

Jan-Erik Andelin