Sini Ashan säger att hon själv var nyfiken, social och kritisk i tonåren.
Sini Ashan säger att hon själv var nyfiken, social och kritisk i tonåren.

"Jag vill att ungdomar ska få känna att församlingen är deras plats, att de inte kommer som gäst"

vanda.

Sini Aschan är ny ungdomspastor i Vanda.

18.3.2022 kl. 14:23

Efter en månad i jobbet som ungdomspastor i Vanda svenska församling säger Sini Aschan:

– Jag har trivts jättebra! Men det är klart att det är mycket nytt att lära sig och ta in. Det här är också en helt ny roll där jag ska kombinera prästuppgifter med de uppgifter en ungdomsarbetsledare har. Jag har ansvar för att hela ungdoms- och konfirmandarbetet fungerar. I stället har jag lite mindre förrättningar och gudstjänster.

Hon prästvigdes 2019 och har jobbat i många församlingar i Borgå stift, bland annat som församlingspastor i Grankulla och som ungdomsarbetsledare i Esbo i fem år.

Är det svårt att stiga in i en ny församling som redan har en viss ungdomskultur?

– Det är det alltid när man kommer som ny. Jag får lära mig hur arbetet varit tidigare och sedan fundera på hur jag kan forma och utveckla det i framtiden. Det skulle vara bortkastat om jag inte försöker utveckla verksamheten efter det kunnande jag samlat på mig under många år.

Hon vill också ha stöd i att forma ungdomsarbetet.

– Jag vill att ungdomarna ska få vara med och påverka och forma verksamheten. Församlingen har påverkningsgrupper, också en för ungdomar. Där kan vi med jämna mellanrum diskutera vad som saknas i församlingen och vad vi kunde göra bättre. Jag tycker inte heller att man alltid måste påverka inom ramarna för en viss verksamhet, utan att man kan se bredare än så.

Vad vill du förmedla till ungdomarna?

– Jag vill att de, när de kommer till församlingen, ska få känna att det är deras plats, att de inte kommer som gäst utan får röra sig fritt och får vara sig själva. Jag vill också att alla ska få känna sig välkomna, att ingen exkluderas och att ingen behöver känna sig för gammal för att vara med.

Hur var du själv som ungdom?

– Jag var ganska ivrig, nyfiken, social och också kritisk, som ungdomar kan vara. Jag var aktiv i det som nu heter Johannes församling. Jag tyckte om den gemenskap som församlingen erbjöd, det kändes som en bra och trygg plats att umgås på. Jag tyckte också om att musicera och sjunga, och var aktiv i barnkören som yngre.

SINI ASCHAN

  • Bor i Helsingfors.
  • Familj: man och tvåårig son.
  • Gör helst på ledig tid: umgås med familjen, åker ut till skärgården, kopplar av med filmer och serier, njuter av musik i alla former.
  • Förebilder: vissa vänner, lärare och präster – sådana som vågat göra sin grej, gå mot strömmen och vara sig själva utan att tänka på vad andra tycker. Min man och son är också förebilder för mig varje dag.
Ulrika Hansson