Anders Blomberg (Foto: privat)
Anders Blomberg (Foto: privat)

Himmel möter jord

Kolumn.

Det finns platser som ger rum för andlighet och eftertanke. Inom keltisk fromhet kallas sådana platser för ”thin places” – ställen där det är lätt att höra Gud tala.

15.10.2021 kl. 09:30

DET FINNS något speciellt med vissa platser. Närpes kyrka är en sådan plats. Den kyrkan har funnits med mig hela mitt liv, kom jag underfund med en dag. Jag minns att jag besökte kyrkan och gravgården med mamma och pappa som liten. Jag minns så väl farfars begravning och som ung pastor så hade jag en vigsel i kyrkan.

När jag arbetade i missionsförsamlingarna i Närpes brukade jag många gånger besöka begravningsplan och farmor och farfars grav. Jag brukade stå vid deras grav och samtala med dem. Det gör jag även idag. Jag brukar också vandra runt på gravgården, det är en så fridfull och vacker plats.

Jag hade aldrig i mitt liv tänkt tanken eller ens drömt om att få göra det, men en dag så fick jag ställa mig i predikstolen och förkunna Guds ord i ”GamäLkviiton” (med tjockt L). Det var en stor upplevelse som berörde mig på djupet. Tänk om farmor och farfar hade sett mig då! Kanske de gjorde det där i himlen. Jag tänker ofta på det då jag är i kyrkan att där i någon av bänkarna brukade de sitta på gudstjänsterna och högmässorna. Då jag är i Närpes så vandrar jag inte bara på mina fäders jord utan jag får också vara i mina fäders kyrka.

JAG BÖRJADE tänka på att i Bibeln talas det väldigt mycket om platser. Mycket av det som sker och händer kring Jesus, som berör och som jag kan ta till mig i berättelserna, är för att det skedde på namngivna platser som går att lokalisera. Sinai, Siloah, Jerusalem, Nasaret, Betlehem, Betania och Emmaus är platser där olika viktiga händelser ägde rum.

Det är platser som ger rum för andlighet och eftertanke. Inom keltisk fromhet kallas sådana platser för ”thin places” vilket syftar på platser där hinnan mellan himmel och jord var tunn. Ställen där det var lätt att höra Gud tala. Jag tycker mig uppleva att ”GamäLkviiton” är en sådan plats. I flera hundra år har människor både talat och lyssnat till Guds Ord och sjungit och spelat till Guds ära i kyrkan. Det sitter liksom i väggarna, i luften, i atmosfären, något stilla, klart och heligt. Hinnan mellan himmel och jord är väldigt tunn i mina fäders kyrka, GamäLkviiton.

Anders Blomberg