Henrika Lemberg, här med dottern Saga, tror att vi orkar bättre om vi vågar dela det tunga med att vara förälder.
Henrika Lemberg, här med dottern Saga, tror att vi orkar bättre om vi vågar dela det tunga med att vara förälder.

Ett vardagsrum för barnfamiljer

BORGÅ.

– Det tyngsta har varit tvåbarnschocken, det bästa att se dem bli egna individer. Henrika Lemberg har själv småbarn. Hon har initierat familjekvällar i Borgå svenska domkyrkoförsamling.

30.9.2021 kl. 00:00

En kväll i månaden kommer barnfamiljer att ha en chans att träffas i Domprostgården i Borgå, äta gott och umgås. Föräldrarna får en chans att diskutera kring ett tema medan det ordnas separat program för barnen.

– För att vara helt ärlig så ville jag skapa sådan verksamhet som jag själv vill delta i. Jag upplever att det finns ett behov av det här, säger Henrika Lemberg som arbetar som diakoniarbetare i Esbo svenska församling.

Hon är värdinna för familjekvällarna i egenskap av frivillig i Borgå svenska domkyrkoförsamling. Hon vet att många familjer stretar på utan något nätverk.

– Jag vill skapa ett vardagsrum där familjer får mötas och med program som både barn och vuxna får ut något av. Det var ju så här som Jesus levde, han samlade familjer! Föräldraskapet kan vara ganska ensamt i Finland. Vi kämpar på i våra egna hem. Om vi kan dela med oss av det tunga och roliga orkar vi bättre. Jag tror inte vi är tänkta för att leva ensamma.

Småbarnschocken kräver sitt

Henrika Lemberg har återvänt till arbetslivet efter att ha varit föräldraledig. Hemma har hon två flickor på tre och ett halvt och ett och ett halvt år.

– Det tyngsta har varit tvåbarnschocken, och att föda barn under pandemin. Både jag och mina barn är sociala, så det var tungt att vara utan program under värsta pandemitiden.

Chocken består främst av känslan av att inte räcka till.

– Hur ska händerna räcka till när man har två barn med olika behov, viljor och temperament? Det kan också vara tungt med överstimulansen som följer av att ha två barn som det är mycket ljud och fart omkring.

– Det bästa är att se dem skapa en relation sinsemellan, att se dem bli egna individer och lära känna deras personligheter.

Den inledande träffen kommer följaktligen att ha temat ”Verktyg för att hantera småbarnsåren”. Mentaltränare Emilia Eklund kommer att leda diskussionen.

– Och tanken är att det ska vara en diskussion, inte bara en föreläsning. Så man får gärna fundera på förhand på konkreta saker man vill fråga om eller diskutera.

Vikarierande barnledare Fredrik Geisor ställer upp för barnen.

– Han är jätteomtyckt och kommer att ordna bra program för barnen. Vi kommer också att ha hjälpledare på plats.

Det gick lätt att ordna familjekvällarna.

– Genast när jag berättat om min idé så spikade vi programmet följande vecka. Jag fick jättebra stöd från församlingen.

Familjekvällar!

  • Ordnas 14.10, 11.11 och 9.12 kl. 17.30–19.30 i Domprostgårdens klubbutrymmen, Finnbyvägen 6, Borgå.
  • Anmälning senast föregående dag till henrika.lemberg@gmail.com.
  • Det bjuds på vegetarisk mat och trevligt program.
Ulrika Hansson
Foto: Privat