Lilian Westerlund är mångsysslare i Replots församling.
Lilian Westerlund är mångsysslare i Replots församling.

"Låt barnen komma till mig!"

Kolumn.

"Här gäller det framtiden: våra barn och unga"

30.9.2021 kl. 00:00

Till vardags jobbar jag med barn och unga. I höst har ett av mina med neonfärg antecknade datum varit 17.9. Varför det, undrar du kanske. Jo, för den dagen publicerades resultaten av den undersökning bland barn och unga i Finland, ”Hälsa i skolan”-enkäten, som Institutet för hälsa och välfärd (THL) genomförde senaste vår. I undersökningen deltar elever och studerande i olika åldrar inom den grundläggande utbildningen och på andra stadiet. Den handlar inte bara om skolgången och teman i relation till skolan. Också fritiden och hälsan och välbefinnandet ur olika synvinklar beaktas. I Korsholm deltog sammanlagt 1 068 barn och unga i undersökningen.

Vad är det då som är orsaken till att många väntade på resultaten? Jo, resultaten har betydelse! I det hälsofrämjande arbetet poängterar vi att hälsa ska vara en av principerna man beaktar i allt beslutsfattande. Här gäller det framtiden: våra barn och unga, hem och skola och all slags fritidsverksamhet – också i församlingarna. Det är alarmerande att andelen barn och unga känner sig allt mera ensamma för varje gång undersökningen genomförs. Kanske är det ännu ett resultat av corona att många unga upplever att de har social ångest? Färre unga tycker att det ordnas intressanta fritidssysselsättningar.På många orter finns inte ställen där de kan samlas. Flera anger att de lider av psykisk ohälsa i form av ångest eller nedstämdhet än 2019. Ja, listan kan göras längre.

”Låt barnen komma till mig”, sa Jesus. Jag vill passa på att slå ett slag för att församlingarna satsar ännu mera på att vara den plats där både barn och unga vill och kan samlas och där ett meningsfullt sammanhang erbjuds. Tillsammans med trygga vuxna och där man får vara sig själv och där vänskapen får växa! Det kommer alla åldrar till glädje!

Lilian Westerlund