Laura Leipakka vill fira jul med gudstjänst på julaftonskvällen, Patrick Koski längtar efter gemenskap och brädspel.
Laura Leipakka vill fira jul med gudstjänst på julaftonskvällen, Patrick Koski längtar efter gemenskap och brädspel.

"Försök också vara känslig inför hur du själv vill fira på just ditt sätt"

Helsingfors.

Laura Leipakka ser fram emot en fridfull jul ensam i stan. Patrick Koski satsar fullt ut på gemenskap.

18.12.2023 kl. 08:00

När Laura Leipakka berättade på Instagram om hur hon tänkte fira jul fick hennes inlägg många gillningar.

– Julen har en stark prägel av familjehögtid och gemenskap, men det är inte sant för alla. Jag hatar inte julen men jag avskyr härdellen med presenter och alla måsten kring julen. Min julrevolt är att fira ensam i stan med tre katter.

Leipakka är teolog och projektanställd i Esbo församlingar. Hon har länge drömt om att få fira jul på sitt eget sätt och i år ska det äntligen bli verklighet. Istället för att åka hem till föräldrarna i Birkaland stannar hon som kattvakt i Tölö åt några vänner som reser bort.

– För mig är julnatten, när Kristus föds, viktig och jag har alltid drömt om att gå till kyrkan på julaftonskvällen, men det har av praktiska skäl aldrig lyckats på min hemort. I år ska jag äntligen besöka midnattsmässan i Gamla kyrkan. Visst blev min mamma först lite fundersam över att jag inte kommer hem, men hon förstod att jag är 38 år och får fira jul på mitt eget sätt om jag vill.


Ta tid för varandra

Studerande Patrick Koski ser julen och hela adventstiden som en chans att umgås med både familj och vänner.

– Jag flyttar hem till mamma under julhelgen och då sitter vi ofta uppe långt in på nätterna med min syster och snackar igenom livet. Vi spelar brädspel och tittar på filmer, tar tid för varandra.

I studielivet försvinner många hem till andra orter kring julen, men Koski, som studerar film och media vid yrkeshögskolan Arcada, försöker samla vännerna kring juliga teman redan i advent.

– Julen kommer lämpligt mitt i terminen och det är ett bra tillfälle att slappna av från studierna och satsa på gemenskap. Ibland har jag fixat lite julmat eller så har vi haft glöggtasting eller julfilmsmaraton.

Också Koski försöker undvika konsumtionshetsen med presenter. Inom familjen är han tacksam över att man frångått gåvorna nästan helt.

– Nuförtiden kommer vi alltid överens om något som vi gör tillsammans och så blir biobesöket eller restaurangkvällen den gåva som vi ger till varandra.


En känslig tid

Laura Leipakka pyntar knappt alls, Patrick Koski är med egna ord ”en sucker för juldekorationer – och ibland slår det lite över”. Särskilt viktiga har de pynt blivit som han ärvt av sina farföräldrar, bland annat en bordsdekoration i form av en liten kyrka med olika figurer runt omkring.

– Den påminner mig om mina farföräldrar som inte längre lever, och om de jular som jag firat tillsammans med dem.

Leipakka har full förståelse för att julen är en viktig högtid för många människor. Samtidigt ser hon också hur många nästan stupar i december på grund av alla måsten som man känner att julen för med sig.

– Julen är en känslig tid för många människor. Det är mycket minnen och nostalgi. Och det är okej. Det är okej att julen är en känslig tid och det är okej att vara känslig under julen. Men försök också vara känslig inför hur du själv vill fira på just ditt sätt!



Midnattsmässa på julafton i Helsingfors 24.12

– Kl. 22 Johanneskyrkan, Högbergsgatan 12.

– Kl. 23.30, Åggelby gamla kyrka, Brofogdevägen 12.


Gemenskap under julen

21.12 kl. 12 i S:t Jacobs kyrka: Diakoniträff med julandakt och servering. Kvarnbergsbrinken 1.

25.11 kl. 11 Julgröt, andakt och juligt program för alla åldrar i Petruskyrkan, Skogsbäcksvägen 15.

26.12 kl. 18 Staffansfest Matteuskyrkan: Julsångsmässa och pizza. Åbohusvägen 3.

Text och foto: Nina Österholm