Viivi Suonto gör en kaffeturné över hela stan

Helsingfors.

Legobygge, nya snabbspårvagnen, Tinder och Tallinn – det var några av samtalsämnena runt bordet vid senaste träff med ”Kaffe på stan”.

6.11.2023 kl. 16:05

– Jag önskar att Kaffe på stan varit min idé, för det är ett så bra koncept, men initiativet kommer faktiskt från en stadsbo, berättar diakoniarbetare Viivi Suonto som är värdinna för träffarna.

För några år sedan gjorde Johannes församling ett projekt kring ensamhet under rubriken ”Var är du?”, tillsammans med yrkeshögskolan Novia. Studerande vid skolan intervjuade helsingforsare kring ensamhet. Caféträffar på stan var ett önskemål som kom fram genom projektet.

– Syftet är i all enkelhet att få umgås med andra utanför hemmet och att sänka tröskeln till församlingen. Det bästa är att många hittat varandra och fått nya vänner genom träffarna.


Upptäck nya ställen

Dagens träff på café Uppopulla samlar femton deltagare till simhallen på Backasgatan som har ett rymligt café med vänlig personal. En del kommer i par, några i grupp, många kommer ensamma. Ljudnivån tyder ändå på att diskussionerna kommit bra igång runt borden.

– Det är lättsamt att träffas så här på stan, utan onödiga choser. Jag vet att jag är pratsam men jag lyssnar faktiskt gärna på andra också, säger Annica Lönnqvist med ett glatt skratt.

Träffarna, som denna höst är placerade på måndagar, roterar mellan caféer runt om stan.

– Även om det inte är så nära för mig varje gång så är det nära för någon av oss. Det är också bra att upptäcka nya ställen och församlingen erbjuder bra möjligheter för det, säger Pia Karlsson.

För en församling som sträcker sig över ett så stort område som Johannes församling är det också viktigt att få träffa medlemmarna i deras egna stadsdelar.

– Jag har fått höra massor om Helsingfors historia och många livsberättelser. Det är jätteintressant att bara få träffa människor över en kopp kaffe och prata om nästan vad som helst, säger Viivi Suonto.


Kaffe med tilltugg

Med hjälp av understöd från stiftelsen Lugnet har Suonto under hösten möjlighet att bjuda på sammanlagt sex caféträffar, där alla deltagare blir bjudna på kaffe och tilltugg.

– Rekordet är från ifjol när vi var över 50 på plats och måste dela oss på två caféer i Tölö för att alla inte rymdes in på samma ställe.

Brita Koivisto tycker att dagens café i simhallen på Backasgatan är ett bra ställe att träffas.

– Vi har så trevligt och talar om ditt och datt. Med tiden lär vi ju känna varandra och följer med hur de andra klarar sig och mår.

Hon får medhåll av Martti Vilpanen:

– Jag blev nog så överraskad när jag fick ett brev på posten av Viivi. Det är så fint att få vara med!

Kaffe på stan

Du behöver inte anmäla dig på förhand. Församlingen bjuder på kaffe och något gott att äta.

Vi träffas följande måndagar kl 14–16:

6.11 Café Tin Tin Tango, Tölötorggatan 7

20.11 Café Uppopulla, Backasgatan 49

27.11 S:t Jacobs kyrkas församlingssal, Kvarnbergsbrinken 1.

Om du undrar över något kan du kontakta diakoniarbetare Viivi Suonto, 050 407 5165 /
Johannes församling

Information och inbjudan till höstens caféträffar har gått ut per brev till Johannes församlings medlemmar, men naturligtvis är alla välkomna med. Varmt välkommen!

Text och foto: Nina Österholm