Mattias och Emelie Kallman deltar i kursen för småbarnsföräldrar som Petrus församling ordnar under våren. Ännu hinner man hoppa på kursen!
Mattias och Emelie Kallman deltar i kursen för småbarnsföräldrar som Petrus församling ordnar under våren. Ännu hinner man hoppa på kursen!

Föräldrar delar erfarenheter kring småbarn och tonåringar

Helsingfors.

I bästa fall märker man att andra kämpar med samma saker som man själv gör.

5.4.2023 kl. 07:00

Emelie och Mattias Kallman försökte gå en familjekurs online ifjol.

– Men efter en dag framför skärm så smakar det nog trä att sätta sig vid datorn också på kvällen. Dessutom krockade kursen med Milos nattning, säger Mattias Kallman medan Milo, 1 år och 9 månader, ivrigt kör helikopter förbi pappas huvud.

Nu ser familjen fram emot att gå samma kurs, men fysiskt på plats i Petruskyrkan. Både barnvänlig middag och barnpassning ingår i konceptet.

– Jag ser särskilt fram emot att vi får tid tillsammans med Mattias för att fundera och diskutera tillsammans kring vår familj, hur vi ser på olika frågor kring fostran, säger Emelie Kallman.

Även om hon tycker att paret hade rätt realistiska förväntningar på småbarnslivet så blev hon ändå lite förvånad över hur pass låst man som vuxen blir vid ett litet barn.

– Bara att hinna duscha eller få i sig ett mål varm mat kändes utmanande i början. Som tur lättar det med tiden.Måste man gå kurs för att fostra barn?

Det finns rekommendationer gällande mat, sömn, uteliv – ja gällande det mesta kring barn och fostran. Börjar man sätta sig in så märker man också att en del rekommendationer är motstridiga, redan mellan de nordiska länderna förkommer det skillnader.

– All information finns tillgänglig om man orkar leta och undersöka. Inte behöver man gå någon kurs i hur man ska vara förälder. Men det som jag uppskattar med kurser är att det är erfarna människor som föreläser, att de delar med sig av sin erfarenhet, säger Mattias Kallman.

Genom att lyssna på andras erfarenheter märker man ofta att man inte är ensam om sina utmaningar.

– I bästa fall vågar man själv öppna upp kring sina problem. Då finns det också en möjlighet att få stöd.

Emelie Kallman hoppas att kursen ska komma med kunskap som i längden gör småbarnslivet lite smidigare och trevligare för familjen.

– Det är ju oftast enklare att förebygga än att reparera i efterhand.


Nätverk för stöd i vardagen

Kursen erbjuder också en möjlighet att lära känna andra svenskspråkiga familjer på området. I förlängningen hoppas församlingen att kurserna ska stärka familjernas egna nätverk i huvudstaden. Särskilt om mor- och farföräldrar inte bor nära kan vardagen med små barn bli knepig.

– Ifall någon råkar bo nära oss, så skulle det ju vara trevligt att få flera svenska bekanta, säger Emelie Kallman.


Föräldrakurser i Petruskyrkan

För dig med barn i ålder 0–10: 11.4, 25.4, 9.5, 23.5 kl. 17–19. Barnvänlig middag serveras från 16.30. Barnpassning.

För dig tonåringar eller blivande tonåringar: 5.4, 12.4, 19.4, 26.4 kl 18–20. Vi börjar med
middag kl. 18.

Skogsbäcksvägen 15 i Månsas.
Frågor / anmälan till rebecka.bjork@evl.fi.

Enkät: Hur är det att vara familj i Helsingfors?

Som en del av projektet Familjeliv genomför Petrus församling två enkäter: En för dig som
har barn och en för dig som inte har barn. Fyll i och vinn ett spadygn.

Länken till de två enkäterna:

https://link.webropolsurveys.com/S/9DDA79D858825B15Eller:

Text och foto: Nina Österholm