Samtalskvällar med inbjudna gäster på Drumsö under våren

DRUMSÖ.

Under våren samtalar Sofia Torvalds med inbjudna gäster kring stora samhällsfrågor som lätt kryper under huden på oss.

24.1.2023 kl. 00:00

Kan man vara modemedveten och ha en stil med gott klimatsamvete? Finns det över huvud taget ett vettigt sätt att konsumera? Bland annat det vill jag diskutera med mina gäster Liisa Mendelin och Tabita Nordberg när vi samtalar under rubriken klimatskam.

Så säger journalisten och författaren Sofia Torvalds som under våren kommer att leda tre samtalskvällar med inbjudna gäster i S:t Jacobs kyrka på Drumsö. Förhoppningen är att ge plats för äkta samtal som leder bakom rubriken och ner på djupet.

– De tråkigaste festerna är de där man bara talar om bostadsmarknaden. Jag vill alltid genast ställa de stora frågorna om livet, diskutera om skam och skuld. När jag haft ett ärligt samtal med någon så tycker jag oftast att vi märker hur mycket vi har gemensamt, att vi kämpar med samma frågor.


Vilka frågor är det?

– I min ålder som 50-åring är det många som frågar sig vad det blev av livet, vad vill jag ännu hinna göra? Man gör en slags livsinventering där alla kommer till lite olika resultat, men det är jätteintressant att diskutera prioriteringar med andra. Själv har jag till exempel valt bort körsång som jag sysslat med nästan hela livet. Men nu finns det plats för något nytt.

Genom goda samtal får man i bästa fall inblick i – eller kanske utblick ur – den egna bubblan och in i någon annans verklighet. Terminens sista diskussion handlar också om bubblor, om populism och tudelning – och om hur det i längden påverkar oss.

– Vi ser politisk tudelning i världen men också tudelningar i vårt eget samhälle mellan exempelvis rika och fattiga. Med stigande mat- och energipriser får allt fler ekonomiska problem. Som diakoniarbetare hoppas jag min gäst Susanna Landor ger vår diskussion den sanna bilden av hur människor har det i dag.


Församlingen har ordet

Det är inte bara prästen Maria Sundblom Lindberg, som gästar Sofia i mars, som kan tala tro och kyrka. Alla inbjudna samtalsgäster har en koppling till religion och andlighet. Sofia Torvalds tycker också det är fint att samtalen fysiskt arrangeras i kyrksalen i S:t Jacobs kyrka på Drumsö.

– Ofta sitter församlingen tyst och hör en person predika ett budskap. Den här gången är det vi medlemmar som har ordet. Publiken är förstås mer än välkommen att ställa frågor och föra in nya vinklar i diskussionerna.

Torvalds hoppas att gästerna bjuder på sig själva och vågar prata om svåra teman.

– Jag är jätteintresserad av psykologi, av hur vi tolkar och tänker i olika situationer och kring olika teman. Jag tror det kommer att bli väldigt intressanta samtal.

Samtalskvällar med Sofia Torvalds

Ons 25.1: Om klimatskam – med Liisa Mendelin och Tabita Nordberg

Ons 1.3: Om hur vi jämför oss med varandra – med Maria Sundblom Lindberg och Markus Österlund

Ons 19.4: Om populism och tudelning – med Susanna Landor och Fredrik Guseff

Kl. 18 med servering från och med kl. 17:30 i S:t Jacobs kyrka, Kvarnbergsbrinken 1 på Drumsö.

Arrangör: Johannes församling.

Text: NINA ÖSTERHOLM