Hur mår du?

Helsingfors.

Under dessa två år som jag jobbat i Helsingfors har en fundering med jämna mellanrum cirkulerat i min hjärna. Denna fundering handlar om frågan

22.11.2022 kl. 15:49

I de samtal som jag för på mitt jobb som diakon brukar jag börja med att ställa denna fråga, och på det sättet ge möjlighet för den som svarar att välja att antingen berätta mera på djupet eller bara svara kort. Oberoende av hur personen svarar har jag ändå gett möjligheten att berätta mer ingående.

Jag upplever att vi i dagens samhälle nog är mer självcentrerade och bryr oss mindre om hur personerna i vår omgivning mår, samtidigt som illamåendet och känslan av oro ökar. I längden är detta inte hållbart och därför behövs din insats i din omgivning.

Jag tänker mig att man inte behöver ha utbildat sig till diakon, präst, psykolog eller något annat för att kunna eller våga fråga ”Hur mår du?”

Vi kan alla lyssna, och det är det enda verktyget vi behöver för detta uppdrag. Du behöver inte kunna lösa någons problem eller än mindre ge tips – det är lyssnandet som är det viktiga.

Julen närmar sig med stormsteg. Denna tid väcker ofta en mängd olika känslor. Vi bör ha i minnet att för många människor kan julen kännas tung på olika sätt, och känslan av ensamhet kan öka markant. Min utmaning till dig är att under dessa kommande veckor våga ställa frågan ”Hur mår du?” till dem du möter. Kanske kunde du till och med ringa någon du inte talat med på länge, och ställa frågan då också? Ge av din tid och lyssna in svaren.

Jag önskar mig ett samhälle där vi bryr oss om varandra mer.

Viivi Suonto är diakoniarbetare i Johannes församling.