Biljardbord, pingisbord, airhockey, pyssel, tv-spel, brädspel, mellanmål och mycket mer. Tweentisdag erbjuder något för alla smaker.
Biljardbord, pingisbord, airhockey, pyssel, tv-spel, brädspel, mellanmål och mycket mer. Tweentisdag erbjuder något för alla smaker.

Här får barnen bara chilla

Barn i kyrkan.

Varje tisdag fylls Matteuskyrkan av tweens som kommer för att äta mellanmål, spela och vara med kompisar. – Kyrkans lokaler ska få vara deras vardagsrum, säger ledarna.

16.3.2022 kl. 06:00

Tystnaden övergår i stojiga röster av barn som väller in i Matteuskyrkan. Det är Tweentisdag idag vilket betyder att mellan 40 och 50 skolbarn i övre lågstadieåldern dyker upp.

– Jag vill ha en bra maila, den här är helt hyvä, säger en ivrig kille då han rusar mot pingisbordet. Det tar inte länge så är dubbelmatchen igång.

– Kom ihåg att tvätta händerna först, påminner Daniela Strömsholm innan det är dags för mellanmål.

Tweentisdag ordnas varje tisdag i Matteuskyrkan och riktar sig särskilt till barn i lågstadieåldern som inte längre går i eftis.

– Det här är en åldersgrupp vi länge haft i tankarna och funderat på hur vi kan nå. Under coronahösten 2020 frigjordes plötsligt tid och det känns jätteskoj att kunna erbjuda något för just den här åldersgruppen, säger församlingens ledare för barnverksamheten Catarina Bärlund-Palm.

Hon berättar att de fått mycket positiv feedback. Under en dag i veckan får också de äldre barnen möjlighet att fara till en organiserad verksamhet efter skolan.

– Vi bjuder först på mellanmål och jag kan lova att den här åldersgruppen äter mycket, skrattar hon.

– Vi har också pingisbord, biljardbord, lufthockeybord, tv-spel och pyssel. Somliga kommer också hit och passar på att göra sina läxor så det är väldigt varierande program.

Daniela Strömsholm tillägger att barnen får vara här på sina egna villkor.

– De är nöjda och får vara här med sina kompisar och bara hänga.

En av veckans höjdpunkter

Juni och Melinda brukar komma på Tweentisdag varje vecka.

– Det är roligt att komma hit, här finns mycket att göra och så får man mat, säger de.

För Juni är Tweentisdag en av veckans höjdpunkter.

– Först brukar jag äta och sen vara lite i pysselrummet och spelrummet. Alla är ganska trevliga här.

Melinda spelar fotboll och har också träningar och ibland matcher under veckan men hon brukar ändå hinna komma varje vecka.

– Om man har tråkigt är det bara att komma hit och chilla. Jag brukar ofta vara i spelrummet och spela biljard och bordsspel.

En slags mellanålder

Tweens är en åldersgrupp som likt unga vuxna befinner sig lite i en mellanfas och som inte per automatik har en självklar plats i församlingarnas verksamhet som de yngre barnen eller tonåringarna har genom dagklubb, eftis eller skriftskola.

– Tweens befinner sig lite i en slags mellanålder. De är inte längre de spontana småbarnen, de är självständiga men behöver samtidigt den där tryggheten. De är på god väg mot att bli tonåringar men de är ännu barn, säger Catarina Bärlund-Palm.

I skrivande stund ordnar församlingen ett veckoslutsläger för 11–13-åringar. Daniela Strömsholm berättar att det är det första lägret för en del av barnen.

– Fast man lätt tänker att en 12-åring redan är så stor och självständig och klarar sig så märks det under sådana händelser som just ett första läger att det kan vara lite nervöst och spännande.

Barnen stortrivs på tweentisdag och det tycks locka allt fler.

– Ryktet går snabbt bland kompisarna och om det är roligt så kommer flera, säger Catarina Bärlund-Palm.

Johan Myrskog