Julia Huovinen är abiturient.
Julia Huovinen är abiturient.

Lekholmen är ungdomarnas flykt från vardagen

LÄGERLIV.

"Att få spendera en hel vecka ute på en holme med sina bästa vänner gör skribalägren oförglömliga."

9.6.2021 kl. 06:00

Läger på Lekholmen bekräftar att min sommar verkligen har börjat. Utan ett skribaläger på Lekholmen är min sommar ofullständig. Jag satte min fot på Lekholmen, eller Lekis, för första gången sommaren 2017 och blev genast bemött av ett stort gäng jublande hjälpledare. Skriftskollägret marknadsfördes som den allra bästa veckan under hela ens liv – en vecka som inte är lik någon annan upplevelse.

Visst var lägret en unik upplevelse men inte den bästa veckan i mitt liv, så min första instinkt var mild besvikelse. Betydelsen av skribalägret insåg jag först som hjälpledare några år senare. Det som gjorde lägret spännande var inte undervisningen om Jesu liv (som var torrare 2017 än idag) eller morgonandakterna med nattvardsvinet som inte smakade särskilt gott, inte de dagliga städ­turerna eller tidiga väckningarna.

Jag åkte till lägret med inställningen att fullt njuta av lägret hela veckan, eftersom det var vad jag hade hört av äldre bekanta. Det hör till att man är trött och måste umgås med människor som är svåra att samarbeta med, likaså måste man kliva ur sin bekvämlighetszon och uppträda inför en stor publik. Dessutom behöver man lära sig bibelverser utantill. Men allt det spelar en såpass liten roll jämfört med lägrets positiva sidor, att det får en att varje sommar befinna sig på färjan ut till holmen igen.

Mörka vinterdygn tänker jag bland annat på Lekis bastu. Den stora bastun där alla vänner ryms rumpa vid rumpa för att värma upp sig innan doppet i solnedgången. Visst svider det kalla vattnet, men det glöms bort när man skuttar och skrattar ikapp med dagens sista solstrålar. Jag tänker även på Lekis kvällsandakter. Kapellet som är belyst av levande ljus och de stora fönstren genom vilka man ser hur skymningen kryper över holmen.

Det är stämningen på lägret som gör att jag återvänder år efter år. Att få spendera en hel vecka ute på en holme med sina bästa vänner gör skribalägren oförglömliga – det är höjdpunkten. För att dubbelkolla att sommaren verkligen har anlänt får jag nog bege mig till Lekis ännu flera somrar.

Julia Huovinen är abiturient.

Julia Huovinen